Как да зонирате стая родител-дете

Как да зонирате стая родител-дете

С раждането на бебе става необходимо да се създаде удобно пространство за него. Дори в къщата да има отделна детска стая, първоначално бебето изисква постоянното внимание на майката. Много млади родители поставят бебешко креватче в спалнята си, но от 2-3 годишна възраст е по-добре детето да има отделен ъгъл. За малки апартаменти и студиа зонирането е оптималното решение на този въпрос..

Методи за зониране

Разнообразие от дизайни ще ви помогне да разделите зоната на стаята на зони за деца и възрастни. С изобретателност и практичност всеки сантиметър пространство може да бъде използван максимално..

Плъзгащи се врати

Плъзгащите се врати перфектно ще се справят с ролята на тънка преграда. Прозрачни вложки, огледала или витражи в тях ще осигурят достъп на естествена светлина към родителската част на стаята, както и ще я направят визуално по-голяма. Вярно, предвид небрежността на децата, по -добре е да изберете фасади от плексиглас, плексиглас, пластмаса или PVC фолио вместо стъклени. Ако не е необходима прозрачност, за оптично разширяване на зоната трябва да обърнете внимание на плъзгащите се врати с лека гланцова, метализирана повърхност, интересен триизмерен модел, имитиращ полиран мрамор, лакирано дърво. Не забравяйте, че тъмните, матирани и богати тонове създават мрачно, обемисто усещане, така че е най -добре да се оставят за по -големи стаи..

Зониране на стая с плъзгащи се врати Плъзгащи се врати - зониране на стаята за родители и деца

Шкафове

Инсталирайки висок гардероб вместо екран, можете да спестите много място и в същото време да решите проблема с зонирането. Достатъчно е просто да оставите прохода в средата или отстрани, за да получите функционална стена на гардероба от пода до тавана и завинаги да се отървете от мислите къде да поставите нещата в малък апартамент. Ако пространството позволява, препоръчително е да подредите рафтове – както от страната за възрастни, така и от детската стая. Ако е необходимо, сгъваемо легло или дори цял комплект мебели могат да бъдат вертикално скрити в гардероба.

Зониране на стая с килер Зониране на стая с килер

Екрани

Един от най -евтините начини за зониране на стая е с екрани. Много е лесно да ги направите със собствените си ръце от скрап материали: дървени релси, парчета плат, различни висулки, картон, остатъци от тапети, фиброкартон. Поради ниското си тегло, такива конструкции са идеални за временни апартаменти под наем, както и за семейства, които трябва да се движат често. Мобилните прегради могат да бъдат сгънати, скрити или пренаредени по всяко време. Те са удобни и по отношение на декора. Така че, от една страна, екранът може да служи като основа за детски рисунки, от друга, като фон за снимки..

Зониране на хола и детската стая с помощта на сгъваем екран Екран - зониране на стая за родители и дете

Стелаж или рафтове

Ако искате да имате достъп до различни малки неща, книги, но в същото време да не отделяте плътно спалнята от детската стая, тогава багажникът би бил добър вариант за преграда. Дървен, пластмасов, гипсокартон, метал, ПДЧ или шперплат, той ще допълни красиво интериора и ще позволи естествената светлина да проникне свободно във всеки ъгъл на стаята. Комбинирайки отворени и затворени рафтове с чекмеджета, можете да поставите домашната си библиотека, учебници, играчки, сувенири, любими колекции от фигурки, награди, снимки, уреди, стайни растения на стелажа и дори да подредите аквариум (отново, не стъкло, но пластмасови, така че топка, случайно хвърлена от дете, не е причинила наводнение в апартамента).

Рафтове - зониране на стаята за родители и дете Рафтове - зониране на стая за родители и дете Рафтове - зониране на стая за родители и дете Рафтове - зониране на стаята за родители и дете

Преграда от гипсокартон

Като доста гъвкав материал, гипсокартонът ви позволява да въплътите всякакви дизайнерски идеи. Релефни арки, сложни отвори, овални прозорци – всичко това може да се използва като допълнителни рафтове, декорирани с витражи, огледала, картини и LED крушки. Ниша от гипсокартон отстрани на спалнята или хола на родителя ще бъде идеална основа за фалшива камина и плазмен телевизор, а в детската стая ще служи като частична подмяна на мебели.

Преграда от гипсокартон - зониране на стая за родители и дете Преграда от гипсокартон - зониране на стая за родители и дете Преграда от гипсокартон - зониране на хола и детската стая Преграда от гипсокартон - зониране на хола и детската стая

Завеси

Ако при зониране на стая за родители и дете прозорецът остане само в една зона, тогава естественото осветление на цялото пространство през деня ще бъде осигурено от прозрачни завеси. В тъмното е достатъчно да преместите (спуснете) дебелите завеси и получавате уютно място за уединение. Вместо текстилни завеси можете да изберете модерни пластмасови или бамбукови щори. Препоръчително е корнизът да се фиксира към тавана – това визуално ще направи стаята по -висока.

Завеси - зониране на хола и детската стая Завеси - зониране на хола и детската стая Завеси - зониране на стаята за родители и дете

Подиум

Интересно решение при проектирането на малки апартаменти е подреждането на алея на 80-100 см над пода. Свободното пространство под такава „сцена“ е удобно за съхранение на зимни дрехи, спално бельо, обувки, играчки и колички. Също така под подиума можете да инсталирате разтегателно легло или да скриете други трансформиращи се мебели там..

Подиум - зониране на стаята за родители и дете Подиум - зониране на стаята за родители и дете Подиум - зониране на стаята за родители и дете Подиум - зониране на стаята за родители и дете

Полезни съвети за зониране

Повече светлина

След разделяне на стаята на няколко части може да има проблем с естествената слънчева светлина. По -добре е да оставите прозореца в детската зона, така че детето да е удобно да играе, да научи уроци. За тъмното време на деня хлапето може да си купи интересна лампа под формата на цвете, лодка, животно и да монтира още няколко плоски крушки в тавана. В спалнята за възрастни ще бъде достатъчно да имате малък горен полилей, точкови диоди по страничните повърхности, няколко стенни свещи или една или две нощни лампи.

Правилно осветление в стаята родител-дете

Ярки цветове

За да изглежда стаята по -просторна, препоръчително е да използвате светла палитра от нюанси в дизайна. За възрастни са подходящи бели, пастелни, естествени тонове на стени, мебели, текстил, а в детския кът просто са необходими богати цветове на дъгата: оранжево-жълто, светло зелено, синьо, лилаво. Трябва да се внимава само с червено и тъмно синьо: първото също възбужда нервната система, а второто действа преобладаващо, като черни и сиви тонове. Визуалното разширяване на пространството се улеснява от лъскавите повърхности: отразяващо фолио на тавана, лакирани мебели, огледала, сребърно-златни шарки на врати, тапети, завеси, както и всякакви вертикални линии.

Цветни решения за стаята родител-дете Цветни решения за стаята родител-дете

Приказка за деца

В детската зона фантазията, цветните елементи ще бъдат подходящи. Момичетата ще харесат стилизираните мебели под формата на дворец, куклен театър, гора, всякакви люлки, хамаци, къщи; момчетата ще се зарадват на коли, космически и пиратски кораби, спортни стълби, хоризонтални пръти, окачени пръстени. Ако има няколко деца, трябва да се опитате да оборудвате личен кът за всички. В условия на спестяване на пространство, двустепенни, сгъваеми, прибиращи се и трансформиращи се конструкции ще бъдат подходящи за това..

Всекидневна и зона за игра за детето Проектиране на детска зона в ниша

Стая за родители и дете – снимка

Оригинални идеи как да зонирате стая за родители и дете можете да разгледате в нашата фотогалерия. Тези проекти ще ви помогнат да визуализирате желанията за обновяване и да внесете вдъхновение – можете да преобразите живота си и да превърнете привидно тесен апартамент в уютно семейно гнездо.

Проект №1

Всекидневна и детска стая в двустаен апартамент на булевард Бескудниковски, Москва.

Автор: Студио 3.14.

Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете

Проект №2

Хол, комбиниран с детска стая за момиче в едностаен апартамент, Хабаровск.

Автор: Юлия Турова.

Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете

Проект № 3

Зелен оазис в каменна джунгла-19-метрова спалня-хол за родители + детска зона. Стаята беше разделена на две малки стени и бяха монтирани плъзгащи се прегради. Зонирането е подчертано и от декора на тавана: една от частите му е облицована с панели, изработени от композитен материал с дървесна текстура. Промяна за трансфера “Училище за ремонт”.

Автор: Диана Хананова.

Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете Зониране на стая за родители и дете

Проект No4

Родителска и детска спални в една стая, 17 м2. Стаята е зонирана наполовина с плъзгаща се преграда. Вратите, като се раздалечават, се крият в специални конструкции, изградени от двете страни на стените.

Автор: Студио Тони Хаус.

Зониране на спалня за родители и дете Зониране на спалня за родители и дете Зониране на спалня за родители и дете Зониране на спалня за родители и дете Зониране на спалня за родители и дете Зониране на спалня за родители и дете Зониране на спалня за родители и дете

Thanks! You've already liked this