Как да изберем тапет за коридора (+60 снимки)

Как да изберем тапет за коридора (+60 снимки)

Входно антре е междинна зона между жилищни и нежилищни пространства. Изглежда, че малката площ на стаята, която обикновено варира от 2 до 4 кв.м., не ви позволява да отидете твърде далеч в интериорния дизайн и да разработите дизайн, който веднага ще създаде положително впечатление за цял апартамент. Но това не е така, можете стилно да подредите това пространство и най-хубавото е, че добре подбраните тапети за коридора ще ви помогнат в това..

Видове тапети, техните предимства и недостатъци

В коридора и коридора към тапета се налагат допълнителни изисквания, за разлика от другите помещения. Това пространство е най -малко защитено от улична мръсотия или прах, така че трябва да се предпочитат най -издръжливите и универсални видове. Помислете какви възможности съществуват на съвременния пазар.

Хартиен тапет за коридора

Традиционният и най -простият вид тапети, който е бил широко използван преди появата на нови сортове. Хартиените тапети са екологично чисти, дишащи и много лесни за залепване. Друг привлекателен плюс е относително ниската цена, особено в сравнение с други видове.

Тази опция обаче няма да ви служи дълго време: тапетът не е много издръжлив и устойчив на механични повреди и влага, а експлоатационният им живот обикновено е ограничен до 10 години. Освен това те не могат да се мият в случай на замърсяване..

Струва си да се даде предпочитание на хартиени тапети в коридора само ако сте финансово ограничени или планирате да променяте атмосферата в къщата на всеки няколко години.

Хартиен тапет за коридора Хартиен тапет за коридора

Винилов тапет за коридор

Този тип тапети се считат за по-надеждни и издръжливи от хартията и представляват двуслойно плътно покритие. Ключовата функция тук се изпълнява от PVC слой, който се нанася върху основата (хартия, нетъкан или други видове) и я предпазва от влага, светлина и частично от механични повреди..

Съвременните винилови тапети често се правят със специални микропори, които ги правят дишащи и могат да се перат при необходимост. Друг плюс може да се счита за дълъг експлоатационен живот – от 10 до 20 години.

Този сорт обаче не може да се нарече екологично чист и безвреден поради синтетичните съединения, които присъстват в състава. Но тъй като избирате тапет за коридора, такъв недостатък не изглежда значителен, особено при често проветряване. В допълнение, виниловият тапет има достъпна цена, която отговаря на универсалните характеристики..

Винилов тапет за коридор

Нетъкани тапети за коридора

Както подсказва името, този тип се основава на флизелин – материал на базата на целулозни влакна, който се нарича още „подобрена хартия“. И с добра причина: въпреки че нетъканият материал наподобява хартия, той е по-устойчив на влага и механични повреди, диша и също така е в състояние да преодолее неравностите по стените.

Нетъканите тапети често се използват за боядисване, което може да се направи повече от веднъж. Релефът им предоставя големи възможности за дизайнерски решения, но също така лесно събира прах и може да се повреди, ако се борави небрежно..

В допълнение към доста висока цена, ще трябва да похарчите пари за лепене – за нетъкани тапети се използва специално лепило, а боята “изяжда” допълнителни средства.

Нетъкани тапети за коридора

Текстилни тапети за коридора

Дори в дните на класицизма стените на къщите на знатни семейства са били украсени с богато декорирани и текстурирани тъкани. Сега този материал се използва и за лепене, но под формата на текстилни тапети, които все още се считат за не евтино удоволствие..

Този тип се отличава с високи естетически характеристики и лесно създава уютна, благородна атмосфера в интериора. В допълнение, тапетът не оставя забележими шевове и изглежда като плътно платно..

Уви, красивият външен вид е засенчен от непрактичността на материала, който събира много прах, изгаря и изисква специален подход при почистване. За коридор този вид тапети изглежда като ненужен лукс, но първо трябва да започнете от стила и желанията си..

Текстилни тапети за коридора Текстилни тапети за коридора

Стилистични решения

Разбрахме видовете тапети и техническите им характеристики, сега нека поговорим за естетиката. Например в интериорния дизайн на вашия дом сте предпочели определен стил и искате да създадете цялостен образ. В този случай дори тапетът трябва да е в съответствие с концепцията и да създава привлекателен вид. Помислете за основните стилове, които ще изглеждат страхотно в коридора..

Тапет за коридора в класически стил

Този стил се свързва с лукс, сдържаност на цветовете и изтънченост. Могат да се използват както обикновени, така и богато декорирани тапети с флористични, хералдически и други мотиви. Особено внимание трябва да се обърне на материала и съответно вида на тапета..

Текстилните тапети са пряко свързани с ерата на класическия стил и може би в този интериор те ще изглеждат най -хармонично. Нетъканите тапети с различни релефи също са перфектни. Такова стилно решение перфектно ще се впише в просторен коридор..

Тапет за коридора в класически стил Тапет за коридора в класически стил

Тапет за коридора в модерен стил

Модерният стил е доста неясна концепция, но основната му характеристика може да се счита за противоположност на „традиционния“. Това означава функционалност, сдържаност, липса на претрупване на детайли, гладки линии и чистота на цветовете. В същото време печатът може да бъде много разнообразен – геометрични шарки, реалистичен тапет или монотонност.

Такъв тапет за коридора не е просто декорация в интериора, но също така е в състояние да трансформира пространството, следвайки практически цели: прости прави ивици ще повдигнат ниски тавани, а ярка рисунка на една от стените ще създаде акценти.

Тапет за коридора в модерен стил Тапет за коридора в модерен стил

Тапет за коридора в стила на Прованс

Отразявайки красотата и комфорта на френските села, стилът на Прованс е в състояние незабавно да създаде добро впечатление на тези, които просто стъпват на прага на апартамент. Лесно е да предадете този дух и настроение, дори в такава малка и практична стая като антре, като изберете правилния тапет..

Дайте предпочитание на топлите пастелни цветове, които сякаш “изгарят” малко под слънцето. Моделът, традиционен за стила, е „малко цвете“ или клетка.

Тапет за коридора в стила на Прованс

Тапет за коридора в скандинавски стил

Минималистичен, просторен, лек и уютен – скандинавският стил е завладял много хора, а също така е украсил повече от един модерен дом. Въпреки сдържаността, в това стилистично решение можете да си позволите да експериментирате и да комбинирате различни видове тапети..

Една стена с шарки на фона на обикновени и светли цветове или тапети, имитиращи различни материали, ще изглеждат подходящи. Дайте предпочитание на студени и приглушени нюанси, скандинавски шарки и гладки текстури.

Тапет за коридора в скандинавски стил Тапет за коридора в скандинавски стил

Цветът на тапета за коридора, кой да изберете?

Цветовата гама на тапетите също играе важна роля в интериора, защото именно цветът създава настроението и атмосферата в пространството, а също така може визуално да го трансформира. Предлагаме да обърнете внимание на следните цветови вариации.

Бял тапет

Като своеобразен „магнит“ за мръсотия и прах, бялото изглежда много непрактично и не трайно. Но погледнете го от другата страна: белите тапети в коридора ще създадат усещане за чистота, простор и комфорт, а тъмните мебели и декор на такъв фон ще изглеждат още по -ярки и привлекателни.

Бели тапети за коридора

Черен тапет

Мнозина се страхуват от черно, считайки го за мрачно и стесняващо пространството. Всъщност за коридор с малка площ такова колористично решение едва ли е подходящо, но черните тапети в просторна стая с правилно подбрани мебели ще изглеждат стилни и зрели, създавайки уют на камерно пространство.

Черен тапет за коридора Черен тапет за коридора

Сини тапети

Дълбок и ненатрапчив цвят, който ще изпълни стаята със свежест и чистота. Синият тапет в коридора е универсален вариант за малки и големи площи, който ще бъде отличен фон за дървени мебели..

Сини тапети за коридора

Сив тапет

Друг „опасен“ цвят, който се заобикаля от страх да не създаде скучна или скучна атмосфера. И напълно напразно! В крайна сметка сивите тапети се комбинират най -добре с други цветове. Като изберете правилния тон и го разнообразите с шарки, можете да създадете стилен и модерен дизайн..

Сив тапет за коридора Сив тапет за коридора

Бежов тапет

Може би един от най -уютните и топли тонове, който е идеален за коридор и веднага ще създаде приятно впечатление. Препоръчително е да използвате бежови тапети в интериора със същите сдържани и естествени тонове: кафяво, сиво и бяло..

Бежов тапет за коридора

Избор на тапет за малък коридор

За съжаление, не всеки може да си позволи разнообразен и цветен дизайн в пространство от 2-3 кв. м. Често изборът на грешен тапет може не само да съсипе интериора, но и да се съсредоточи върху недостатъците, по -специално малките размери.

За да избегнете това, когато избирате стенно покритие, опитайте се да дадете предпочитание на светли пастелни нюанси, които визуално разширяват пространството и изстрелват липсващата светлина в него..

За малък коридор матовите повърхности без релефи са най -подходящи. Препоръчва се също да избягвате тапети със сложни шарки, но ако наистина искате, по -добре е да украсите една или две стени с тях, а останалите да ги направите монохроматично..

Тапет за малък коридор

Тапет за коридора – снимка

За да ви вдъхновим допълнително и да покажем разнообразието от опции, направихме селекция от коридори с различни опции за тапети, споменати в статията. Приятно гледане!

Тапет за коридора в стил таванско помещение - снимка Бял тапет за коридор в модерен стил - снимка Тюркоазен тапет за коридора - снимка Бял тапет за коридора в скандинавски стил - снимка Оригинален тапет за коридора - снимка Сив тапет с шарка за коридора - снимка Тапет с ивици за коридора - снимка Красив тапет за коридора - снимка Раиран тапет за коридора - снимка Тапет с хоризонтални ивици за коридора - снимка Сив тапет за коридора - снимка Комбиниране на тапети в коридора - снимка Тапет за коридора в ориенталски стил - снимка Бежов тапет с шарка за коридора - снимка Цветни тапети за коридор - снимка Тапет за малък коридор - снимка Тапет с модел за коридора - снимка Черно -бели тапети за коридора в стил арт деко - снимка Жълт тапет за малък коридор - снимка Красив тапет за коридора - снимка Червен тапет за коридора - снимка Комбиниране на тапети в коридора - снимка Кафяв тапет за коридора - снимка Тапет за коридора и коридора - снимка Бежово -бели тапети за коридора - снимка Фототапет в коридора - снимка Класически райета тапет за коридора - снимка Тапет за коридора в модерен стил - снимка Кафяв тапет за коридора, комбинация - снимка Тапет за коридора в скандинавски стил - снимка

Видео: Тапет за коридора – оригинални идеи

Thanks! You've already liked this