Dieffenbachia (70 снимки): видове и грижи

Dieffenbachia (70 снимки): видове и грижи

Дифенбахията е необичайно и доста взискателно растение, но много популярно в домашното цветарство. Има няколко причини за това. Това е както красив външен вид, така и уникалните свойства на едно цвете да пречиства въздуха в помещенията. За да може такъв необичаен домашен любимец да угажда възможно най -дълго, трябва да му осигурите подходяща грижа. В противен случай едно капризно растение просто не може да се покаже в целия си блясък..

основни характеристики

Дифенбахията е вечнозелено многогодишно растение, известно с големите си пъстри листа. Родината му са тропическите райони на Южна Америка. Според различни източници има между 30 и 50 сорта. Някои от тях могат да се храстят. Родът е кръстен в чест на ботаника J.F. Дифенбах.

Един от определящите признаци на дифенбахия са дебели, сочни стъбла с големи листа. В зависимост от сорта те могат да бъдат почти еднакви на цвят, с петна, ивици или вени. Форма – от овал до копие.

Дифенбахията расте бързо и при благоприятни условия расте до 2 м височина. В идеалния случай всяка седмица се появяват нови листа. Веднага след като зачатъкът най -накрая се разгърне, горната част на следващия е вътре..

Тропическо растение цъфти много рядко. Съцветието е класическо за този род – кочанът в листния синус. Плодът Dieffenbachia е ярко оранжево или червено зрънце. Цъфтежът започва в средата на пролетта. Цветето живее само няколко дни, след което избледнява. Веднага след това той трябва да бъде премахнат, така че да не надделява над повечето вътрешни ресурси на централата..

Дифенбахия - Обща характеристика Дифенбахия - Обща характеристика Дифенбахия - Обща характеристика

Видове дифенбахия

Има много видове дифенбахия, но няколко от тях най -често се срещат в къщи и апартаменти..

Дифенбахия забелязана. Има големи, тъмнозелени листа с бяла жилка и светли кремави петна. Въз основа на този сорт са изкуствено отгледани редица декоративни форми.

Дифенбахия очарователна. Идеален за апартаменти в нашите географски ширини. Той понася добре квартала с централно отопление, не се страхува от сянката, а листата нарастват до 50 см на дължина.

Dieffenbachia Seguin. Почти не се различава от петнистите, с изключение на по-широка и едноцветна листна плоча. В допълнение, такава дифенбахия има забележимо по -малко странични вени, около 10.

Дифенбахия Ерстед. Единственият вид с напълно зелени заострени или продълговати листа. Единични светлинни петна са рядкост. Средна вена – белезникава.

Дифенбахия Камила. Разнообразие от петнисти дифенбахии с различен цвят. Почти цялата основна част на листа е бяла, но с течение на времето става малко зелена.

Дифенбахия линейна. Различава се със заоблена основа на листовата плоча. Тя има раирана дръжка и тъмен цвят на листата с неправилни светлозелени петна..

Dieffenbachia Bause. Тя има сравнително малки жълтеникаво-зелени листа с тъмни петна и единични бели петна.

Dieffenbachia - Видове Dieffenbachia - Видове Dieffenbachia - Видове

Грижа за дифенбахия

Дифенбахията е растение от влажните тропици, така че изисква подходящи условия: температура и влажност. Ако му липсва светлина или топлина, листата пожълтяват. Ако няма достатъчно влага, те изсъхват почти веднага. Но в същото време режимът на температура и влажност е основната нужда от дифенбахия. Тя не създава повече проблеми.

Избор на седалки

Това пъстро и ярко растение е много светлоизискващо. Колкото по -интензивен е цветът, толкова повече светлина се нуждае от цветето. Но пряката слънчева светлина е опасна за него. Оптималното решение: перваза на прозореца до южния прозорец със специална преграда или тюл за разсейване на светлината. Не забравяйте да избягвате течения, защото студените въздушни течения са пагубни за цветето. По време на проветряването дифенбахията е по -добре да се пренареди на друго място..

Dieffenbachia - Избор на сайт Dieffenbachia - Избор на сайт

Сигурност

Когато избирате дифенбахия за дома, трябва да вземете предвид един важен нюанс: растителният сок е доста отровен. При контакт с кожата или лигавиците причинява дразнене или алергии. В никакъв случай не трябва да го приемате в устата си. В някои региони дифенбахията дори се използва като заместител на отровата за гризачи. Поставете растението на място, недостъпно за деца или животни. По -добре е да работите с него с ръкавици и след това да измиете добре ръцете си със сапун и вода..

Dieffenbachia - Безопасност

Температура

Дифенбахията не оцелява при температури под + 10С. Избледнява почти мигновено и лети наоколо. Идеалната температура е около + 20С. Растението понася топлината много по -добре от студа. При достатъчна влажност дори + 30 ° … + 35C не е проблем.

Dieffenbachia - Температура

Поливане

Тропическото цвете обича влагата, но всякакви крайности са разрушителни за него. През годината е достатъчно почвата в саксията да се поддържа леко влажна, но през зимата честотата на поливане се намалява 2–3 пъти. По това време цветето почти не расте или се развива, следователно не изисква толкова много ресурси. Не се препоръчва използването на чешмяна вода за напояване. В него има много вар, който дифенбахията не понася. Следователно водата трябва първо да се утаи, а преди употреба я оставете на топло място, така че да се затопли до стайна температура. Не поливайте саксията със студена вода – това все още дава същата разрушителна капка..

Dieffenbachia - Поливане

Поливане

Освен поливане, Dieffenbachia обича напояването и къпането. Веднъж седмично можете спокойно да организирате душ за цвете, като предварително сте покрили почвата с филм. Периодично избърсвайте листата с влажна кърпа или напръскайте със спрей бутилка. През зимата, когато въпросът за влагата е особено остър, можете да оставите саксията в тава с вода и мъх или специални пълнители, за да задържате влагата..

Дифенбахия - напояване Дифенбахия - напояване

Подхранване

Етапът на активен растеж продължава от пролетта до есента. По това време е полезно да се подхранва растението със специални минерални торове. Трябва да си вземете почивка от добавките през зимата..

Dieffenbachia - Подхранване Dieffenbachia - Подхранване

Трансплантация и размножаване

Трансплантацията е голям стрес за дифенбахията, така че цялата работа трябва да се извършва възможно най -внимателно. За младите растения идеалният вариант е в средата на април, веднъж годишно, чрез претоварване. Вземете нова по -голяма саксия, покрийте дъното с дренажен слой и поставете корена на цветето в нея. Поливайте растението и източете излишната вода от тигана след няколко минути. С течение на времето кореновата система ще расте и укрепва.

Има няколко начина за размножаване на дифенбахия:

Семена. Използва се само от професионалисти за нови сортове или изследвания. За дома това е твърде сложен и безсмислен процес..

Стъблени резници. Нарежете голия ствол на парчета с възел в средата и оставете пън до 10 см в саксията.Сушете резниците за няколко дни. Поставете ги хоризонтално, пъпки нагоре, върху навлажнен торф с пясък, покрийте с фолио и оставете при температура около + 25C. В такава оранжерия те постепенно ще се вкоренят. След това ги трансплантирайте в обикновени саксии и субстрат. Ако поливате умерено останалия пън, той скоро ще даде нова издънка и първите листа. Изрежете ги и ги засадете в почвата за вкореняване..

Апикални резници. Най -лесният начин да “подновите” старо растение с гол ствол. Отрежете горната част, изтрийте разреза, поставете го във вода, мъх или навлажнена торфено-пясъчна смес, докато се появят корени. Подходяща температура – + 20 … + 25C. Напръскайте рязането с вода и предпазете от пряка слънчева светлина. Ако върхът е във вода, изчакайте корена да порасне 2-3 см и след това пресадете резницата в субстрата.

Наслояване на въздуха. Дифенбахията може да се размножава по същия принцип като фикуса. Направете разрез на стъблото, подредете го с влажен мъх, увийте го в тъмна пластмаса и го фиксирайте. След известно време под него ще растат корени. След това отрежете част от стъблото с корени, внимателно отстранете филма и пресадете слоевете в субстрат с мъх..

Дифенбахия - трансплантация и размножаване Дифенбахия - трансплантация и размножаване Дифенбахия - трансплантация и размножаване

Борба с вредители и болести

Сред насекомите тропическо растение най -често заразява листни въшки, люспести насекоми, паякообразни акари, червеи и трипси. Те трябва да бъдат отстранени с гъба и листата трябва да се измият добре със сапун. За обработка се използва разтвор Acteplik.

По -рядко дифенбахията е податлива на бактериоза. Неговите симптоми са появата на добре очертани воднисти петна по листата..

С излишък на влага кореновата система започва да гние. Това може да се види от светло сивото покритие. Сменете субстрата възможно най -скоро, обработете всичко с фунгицид и намалете поливането.

Ако долните листа пожълтяват и отпадат въпреки подходящите условия, това е естествен процес. Когато багажникът стане твърде гол, е време да подмладите Dieffenbachia чрез резници.

Дифенбахия - контрол на вредители и болести Дифенбахия - контрол на вредителите и болестите Дифенбахия - контрол на вредителите и болестите

Dieffenbachia – снимка

А за още по -добра представа как изглежда дифенбахията, разгледайте нашата селекция от снимки. Избрахме най -добрите снимки, за да можете да се ориентирате в избора и да разберете от какво наистина се нуждаете. Приятно гледане!

Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка Dieffenbachia - снимка

Thanks! You've already liked this