Боя за стени (75 снимки): видове, как да изберете

Боя за стени (75 снимки): видове, как да изберете

Правилният избор на боя за стени и лак ще направи ремонта по -удобен и по -бърз. Днес има огромно разнообразие от бои по отношение на състава, цвета, както и ефекта, който искате да получите в крайна сметка. За да не сбъркате с покупката, е необходимо да вземете предвид отделните свойства, плюсове и минуси на всеки материал. Нашата статия ще ви разкаже за най -подходящите видове боя за стени, техните предимства, използването им в различни помещения, както и критериите, на които трябва да обърнете внимание при избора.

Видове бои

Ако решите да намерите достойна алтернатива на тапета или да актуализирате вече боядисани стени, тогава е време да разберете за най -популярните видове бои, предлагани от производителите:

Силиконова боя за стени

Уникален вид стенно покритие, което има способност за самопочистване, което има положителен ефект върху липсата на петна, мръсотия и прашни ивици. Силиконовата боя се използва в различни помещения на дома или офиса, защото има висока екологичност и доказана издръжливост. Драскотини с размер до 3 мм често се маскират с такова покритие. Съставът на тази боя и лак може да съдържа антибактериални елементи, което също е отличителна характеристика.

Силиконова боя за стени Силиконова боя за стени

Акрилна боя за стени

Той стана известен със своята еластичност и висока устойчивост на влага. Външното разнообразие от цветове е много богато на интересни нюанси. Друго съществено предимство е фактът, че ако желаете, можете да създадете свой собствен оригинален нюанс направо в магазина. Специална машина смесва различни пигменти и вие ставате създател на интересен нов тон за вашия дом.

Акрилна боя за стени

Латексова боя за стени

Това е много добър вариант за боядисване на стари тапети. Това се доказва от ниската паропропускливост, лекотата на почистване, както и издръжливостта. Външният вид може да се различава по яркост или неутрални тонове. Поради своята издръжливост, латексовата боя е популярна в детските градини, училищата и други образователни или развлекателни заведения..

Латексова боя за стени Латексова боя за стени

Бои за стени на водна основа

Един от най -достъпните видове стенни покрития. Съставът включва комбинация от различни пигменти, които се разтварят във вода. Предимствата на боята на водна основа включват екологичност, яркост и лекота на грижа (за почистване се използват прости почистващи препарати).

Бои за стени на водна основа Бои за стени на водна основа

Алкидни емайли

Дизайнът на този вид боя за стени може да варира. Има матови, полуматови и лъскави опции. Сред отличителните свойства са устойчивостта на износване и естетическият вид. Алкидните емайли изсъхват достатъчно бързо (в сравнение с други видове бои и лакове), но имат леко остър мирис, който отнема известно време, за да избледнее.

Видове бои за стени - алкидни емайли Видове бои за стени - алкидни емайли

Боядисвайте в интериора на различни стаи

Изборът на боя и лак за повърхността на стената трябва да зависи не само от свойствата и външния вид на продукта, но и от предназначението за различни помещения..

Боя за стени в спалнята

За уютен кът за спане емулсионните и силиконовите основи са чудесни. Първият ще маскира перфектно всички неравности, пукнатини и драскотини по стените, ще абсорбира излишната влага, а вторият, със своята екологичност, е подходящ дори за страдащите от алергии. Що се отнася до структурата, най -добре е да се даде предпочитание на матовите бои за спалнята..

Боя за стени в спалнята Боя за стени в спалнята

Боя за стени в хола

Тук използването на ярък алкиден емайл, латекс или акрилна боя ще бъде оптимално. Латексовият продукт ще може да покрие добре остатъците от стар ремонт, акрилната боя ще зарадва с влагоустойчивост, а алкидният емайл ще се впише идеално в ярък дизайн, изпълнен със сочни цветове.

Боя за стени в хола Боя за стени в хола

Бои за стени в детската стая

За тази стая е много важно да използвате акрилна боя, която лесно се отмива. Съставът трябва да се характеризира с нулеви емисии. Това показва липсата на вредни компоненти. Друг добър вариант за декориране на детска стая би бил използването на лепилни бои, които също са красиви и безопасни..

Бои за стени в детската стая Бои за стени в детската стая

Бои за стени в кухнята

Кухненското пространство често е най -трудно да се поддържа перфектно чисто, затова си струва да разгледаме по -отблизо акрилната боя (стените могат да бъдат оцветени и освежени по всяко време) или силиконовия продукт, който е известен с високата си издръжливост..

Бои за стени в кухнята Бои за стени в кухнята

Бои за стени в коридора

Най-добрият избор би бил акрилно-латексова (комбинирана) или латексова боя, която е устойчива на химически и механични повреди, леко износване и има огромно разнообразие от цветове..

Бои за стени в коридора Бои за стени в коридора

Как да изберем боя за стени

Съветите на експертите ще ви помогнат да изберете стенното си покритие два пъти по -бързо и уверено. Първото нещо, което трябва да имате предвид при избора на боя за стени, е, че първо трябва да вземете решение за цветовата схема на мебелите и едва след това – за тона на финала. Също така не боли да пресъздадете стаята на мечтите си под формата на компютърна или хартиена рисунка, използвайки любимите си цветове. Това ще ви помогне да погледнете голямата картина отвън и да разберете дали искате да придадете такъв вид на тази или онази стая. Също така си струва да запомните, че цветът на подовата и стенната облицовка не трябва да се различава с повече от половин тон. Тогава интериорният дизайн ще изглежда естетически и елегантен, а не блестящ..

За тези, които все още не са решили правилния вариант, си струва да си купят няколко миещи се сонди с различни нюанси и да нарисуват различни части на стаята, за да разгледат резултата и да вземат правилното решение..

Матовата основа може лесно да скрие всички грешки на стената, а лъскавата основа може да ги подчертае. Следователно първото покритие е добре да се използва върху вече боядисани стени, а второто ще бъде от значение за първоначален ремонт или за напълно равна и почистена повърхност..

Палитрата трябва да бъде хармонична не само в една избрана стая, но и в цялата къща. Помещенията трябва да се допълват взаимно, създавайки цялостен красив фон. Трябва също така да се помни, че цветовата схема също трябва да зависи от избраното стилно решение. Всеки интериорен дизайн има своя собствена успешна гама от цветове..

Как да изберем боя за стени Как да изберем боя за стени Как да изберем боя за стени

Боя за стени – снимка

Снимките, които сме подбрали, ще ви помогнат да се запознаете с актуалните видове бои за стени, да видите как изглеждат в интериора на различни стаи, а също и да изберете желаното покритие за стени. Приятно гледане!

Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка Боя за стени - снимка

Thanks! You've already liked this