Арки от гипсокартон (75+ снимки)

Арки от гипсокартон (75+ снимки)

Подреждането на сводести отвори е популярна техника, която ви позволява да регулирате пространството на хола, да му придадете специална модерна атмосфера, понякога с нотки на лукс от миналите векове. Има много материали, от които можете да създадете сводести сводове, но в интериора най -често се използват леки конструкции от гипсокартон, които имат много предимства и изместват обемистите конструкции. В нашата статия ще разгледаме различни идеи за декориране на арки в интериора, начини за тяхното подреждане и декориране..

Предимства на гипсокартон

Гипсокартонът е популярен днес материал, който ви позволява да създавате конструкции във вътрешността на всяка конфигурация. Това се дължи на гъвкавостта на материала за обработка, неговата лекота и бързина на монтажните работи. За да изградите най -простия сводест свод, не се нуждаете от специални умения, достатъчно е да проектирате малка профилна основа и да я обшиете с листове. Понякога при изграждането на по -сложни форми се използва сводест гипсокартон, който е много по -тънък от обикновено..

Асортиментът от материали включва и така наречената влагоустойчива гипсокартон. С негова помощ можете безопасно да изградите всяка структура, включително сводести сводове, в помещения като баня или кухня. Не се страхува от условия на висока влажност и температурни промени.

Безспорното предимство на материала, което обяснява неговата популярност, е неговата ниска цена, съчетана с високи якостни характеристики..

Арки от гипсокартон - Предимства на гипсокартон Арки от гипсокартон - Предимства на гипсокартон

Идеи за интериорен дизайн за арки

Има доста начини да използвате сводести сводове. Можете условно да разделите функционалното предназначение на арките на няколко основни групи..

Арки, регулиращи жизненото пространство

Най -често те се използват за подмяна на вътрешни отвори, което ви позволява да се отървете от панелите на вратите, затрупали пространството. Така домът е изпълнен с много въздух и светлина. Също така, важна функция на арката е да участва в зонирането на жилищното пространство. Например с тяхна помощ можете да изберете детски кът в стая, офис или спално легло. Често арките се подреждат в студиа, отделяйки работната зона на кухнята. Като прикрепите територията на балкона към жилищната площ, отворът може лесно да бъде победен със сводест свод, а долната част на стената, която е забранено да се разрушава, може да се използва за оборудване на бар брояч или маса за писане.

Идеи за декориране на арки от гипсокартон в интериора - Арки, които регулират жилищното пространство Идеи за декориране на арки от гипсокартон в интериора - Арки, които регулират жилищното пространство Идеи за декориране на арки от гипсокартон в интериора - Арки, които регулират жилищното пространство

Декоративни арки от гипсокартон

В допълнение към факта, че сводестите сводове могат да играят ролята на активен елемент на интериора, те са способни да изпълняват чисто декоративна роля, подчертавайки с дизайна си определен стил на интериора. По този начин те оборудват фалшиви арки под формата на стенни ниши, с които можете да изберете акцентна зона, да оборудвате огледало, картина във вътрешното пространство, да инсталирате телевизор или малки рафтове. Таблата на леглото често са увенчани с подобни конструкции и за дълъг коридор те могат да се превърнат в великолепна украса, допълвайки основния интериорен портал.

Идеи за декориране на арки от гипсокартон в интериора - Декоративни арки от гипсокартон Идеи за декориране на арки от гипсокартон в интериора - Декоративни арки от гипсокартон

Многофункционални арки

Също така арките могат да бъдат оборудвани за съхранение на различни домакински прибори, декоративни предмети. Например, както е показано на снимката, за цялата продължителност на конструкцията оборудвайте рафтове, които повтарят формата на арката. Дизайнът се оказва доста просторен – можете да съхранявате много неща тук, без да заемате допълнително място в стаите..

В дълъг коридор нишовите арки могат лесно да заменят гардероба, ако ги оборудвате с различни рафтове. Липсата на врати ще направи атмосферата възможно най -просторна, а куполните сводове ще създадат специална стилна атмосфера, превръщайки се в интериорна декорация.

Идеи за декориране на арки от гипсокартон в интериора - Многофункционални арки Идеи за декориране на арки от гипсокартон в интериора - Многофункционални арки

Видове арки от гипсокартон

Създаването на арка е творчески процес, който ще ви позволи да експериментирате с всякаква форма. Понякога такива дизайни имат зашеметяващ вид, с много извивки и декоративни вложки. Все пак има основните видове сводести сводове, които служат като основа за създаване на различни вариации, а именно:

1. Римска – арка, която представлява свод с полукръгла форма. Това е най -често срещаният тип сводест таван, който се нарича още класически. Този дизайн изглежда страхотно в стаи с високи тавани. В ниските стаи можете да му придадете по -ниска, но по -широка форма..

2. Британски – идеален за помещения с ниски тавани, тъй като сводестият перваз е с пресечен радиус и заоблени ъгли, а гладките форми визуално „повдигат“ височината на стените.

3. Елиптичен – вариант, подобен на предишния, но ъглите тук нямат закръгляване. Тежестта на формите позволява използването на такива структури в комбинация с арки с различна модификация..

4. Трапецовидна – структурата се състои от прекъснати линии. Поради липсата на заоблени форми, изглежда доста лаконично. Този нестандартен дизайн е по-често срещан в съвременните стилове..

5. Квадрат – най -простата, на пръв поглед форма, наричана още портал. Всъщност това е обикновена врата, но довършителните материали придават специална естетика. Често вратата се разширява, декорирана с дървени резбовани елементи, странични колони. В тази форма арката изглежда страхотно в класически интериорен стил. Ако искате да поставите конструкцията в модерен интериор, можете да поставите допълнителни малки портали отстрани на нея и да оставите отворите без излишни декорации..

6. Тайландски – един от нестандартните асиметрични видове, при който дъгообразният завой засяга само едната страна, а другата остава права. Този дизайн е идеален за модерни стилове на модерни, високотехнологични, както и ориенталски тенденции..

7. В ориенталски стил – арките имат куполна форма, те изглеждат най -красиво във високи помещения. Често ориенталският интериор е изпълнен не само с вътрешни арки – такива форми се използват за организиране на ниши, отвори за прозорци.

Арки от гипсокартон - видове Арки от гипсокартон - видове Арки от гипсокартон - видове Арки от гипсокартон - видове

Декориране на арки от гипсокартон

Можете да украсите арка от гипсокартон с различни материали. Като завършек, полиуретанът е перфектен, от който се създават всякакви декоративни елементи. Използвайки полиуретанови наслагвания, можете да създавате сложни орнаменти, балюстради, корнизи и колони, превръщайки отвора в произведение на изкуството.

Друг чудесен материал е изкуственият камък. Съвременният материал имитира естествен камък с уникална текстура и форма, което ви позволява да създавате уникални уважавани интериори. Материалът е доста лек, но има висока якост и устойчивост на всякакви удари, поради което е допустим за използване във всякакви помещения. Изкуственият камък има голямо разнообразие от видове, цветове и текстури, така че лесно можете да изберете най -подходящата опция за стилен дизайн.

Тапетът е най -достъпният материал, който може да украси сводест отвор не по -лошо от други скъпи материали. Наличието на голямо разнообразие от щампи, текстури и шарки може да помогне за създаването на най -креативните вариации в довършителните работи. Тапетът е избран така, че да съответства на стените или, обратно, контрастно да подчертае сводестия свод. Арките, декорирани с корков тапет, изглеждат оригинални. За това често се използват самозалепващи платна, които имат голяма палитра от нюанси..

Боядисването е друга евтина опция за довършителни работи. Неговото предимство е, че декорът се прилага по най -простия и бърз начин, а цветът винаги може да бъде променен, ако е необходимо, въоръжен с нова цветова схема и четка. Чертежите ще придадат особена оригиналност на сводестия свод – основното е, че те съответстват на стила на стаята. Можете да рисувате ръчно различни композиции или да използвате шаблони, ако се съмнявате в своите артистични способности..

Мозайката е материал, който е водо-, светлоустойчив, удароустойчив, устойчив на износване и в крайна сметка естетически чар. Мозайката е изработена от керамика, стъкло, естествен камък и отделните й елементи могат да имат различни форми под формата на квадрат, овал, правоъгълник и т.н. спокойни пастелни цветове, а за някои модерни дизайни можете да изберете огледало или стъкло.

Декоративната мазилка ви позволява да създавате по ваша преценка изгладени и изразителни релефи, многократно боядисани. Нанася се доста лесно върху повърхността и не изисква перфектно предварително подравняване. Използвайки този материал, можете да създадете различни шарки и барелефи, които ще се превърнат в уникална интериорна декорация.

Дървени и пластмасови панели рядко се използват за довършване на сводести отвори. Това се дължи преди всичко на сложността на монтажа, който изисква перфектно подравняване на основата или подреждане на допълнителна лайсна. По принцип панелите са изградени от квадратни арки или такива, близки до тях по форма, без значително закръгляване.

Арки от гипсокартон - декорация Арки от гипсокартон - декорация Арки от гипсокартон - декорация

Арки от гипсокартон – снимки и дизайнерски идеи

В заключение ви каним да разгледате нашата галерия, където се опитахме да съберем много снимки на красивия дизайн на арки от гипсокартон в интериора. Надяваме се, че тези примери ще ви вдъхновят да създадете свой собствен архитектурен шедьовър. Приятно гледане!

Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи Арки от гипсокартон - снимки и дизайнерски идеи

Видео: Направи си сам арка от гипсокартон

Thanks! You've already liked this