Интериорен дизайн на хол (75+ снимки)

Интериорен дизайн на хол (75+ снимки)

Традиционно всекидневната беше място за приемане на гости. Но в съвременните къщи в тази стая често можете да намерите самите собственици, които се отпускат след работен ден пред телевизора, четат книги от домашната библиотека или прекарват време със семействата си. За да създадете благоприятна среда за всеки вид дейност, трябва да вземете предвид много аспекти на дизайна на хола, които ще бъдат разгледани в тази статия..

Интериорен стил

На първо място, трябва да започнете с избора на стил. Това е изключително важен етап: от това зависи дизайнът на цялата къща, чийто център по право се счита за хола. Претеглете всички предимства и недостатъци на пространството, площта, разположението на прозорците, височината на тавана, както и оформлението, за да се спрете на идеалния вариант..

Дизайн на хол в класически стил

Съвременният дизайн трябва да следва нуждите на времето и ако стилът изостава от това правило, той се променя. Ето защо класиката във формата, в която аристократите от миналите векове са я виждали, рядко се среща днес – тя е непрактична, прекалено скъпа и трудна за изпълнение. Това, което трябва да се подчертае в такива интериори, е комфорт, висококачествени материали, масивни мебели, благороден декор, както и усещане за простор..

Препоръчва се да изберете класически стил за дневни с голяма площ или, алтернативно, комбинирани с кухня. Предпоставка са мащабните прозорци, които пропускат достатъчно светлина, за да подчертаят естествените цветове, текстурата на текстила и благородната текстура на дървото, която служи като важен компонент..

Мебелните елементи трябва да създават някакъв вид композиционна цялост. В центъра обикновено има диван и няколко фотьойла, разположени около масичка за кафе. Често в интериора на хол в класически стил можете да намерите камина – истинска или декоративна. Но с техниката трябва да бъдете по -внимателни, ако е възможно, да я криете зад предната част на шкафа.

Дизайн на хол в класически стил Дизайн на хол в класически стил

Дизайн на хол в стил Прованс

Този стил има общи черти с класиката, но се различава от него с декоративна простота, пастелни цветове и лек провинциален чар. Въпреки факта, че Прованс дойде при нас от френски села и се използва по -често в интериора на селски къщи, днес той става все по -актуален в пространството на градските апартаменти.

Стилът гравитира към всичко естествено, затова заедно със светлината и пространството е необходимо да се „вплете“ възможно най -много естествени материали в дизайна на хола. Най -хармонично изглеждат дървени мебели с античен щрих, които са боядисани с бяла боя, както и текстил от лен или памук. Малките умения, като керамични вази, фигурки, семейни снимки, само ще подчертаят уютната атмосфера.

Дизайн на хол в стил Прованс

Дизайн на хол в стила на минимализма

Като пълна противоположност на горните стилове, минимализмът жертва декоративността на практичността, което води до един вид „безшумна“ естетика на форми и линии. Ако класиката не се различава в снизхождение към недостатъците на интериора, тогава съвременните тенденции са склонни да ги скрият или трансформират..

Гамата от цветове се състои главно от няколко неутрални цвята, близки до естествената палитра: бяло, черно, сиво, кафяво. Стъклото и металът се използват по -често от други стилове. Но минималистичният интериор на хола не може да се нарече неудобен или студен, просто геометрията на предметите, текстурата на материалите, светлината и пространството се използват като средства за изразителност..

Дизайн на хол в стила на минимализма Дизайн на хол в стила на минимализма

Дизайн на хол в стил таванско помещение

Удивително е как нежилищното пространство се е превърнало в популярно място за живеене. Таванското помещение възниква в негостоприемните стени на изоставени индустриални сгради, но днес може да се намери в съвременни удобни апартаменти..

Първоначалните условия на хола за интериорна декорация в стил таванско помещение са от ключово значение. Препоръчително е тухлената зидария на стените, която е изведена на преден план, да изглежда спретнато, в противен случай ще трябва да изразходвате енергия, за да създадете желаната текстура. Не на последно място ролята има оформлението, което трябва да е възможно най -отворено. Чудесен вариант, ако холът е комбиниран с кухня или спалня.

В такава стая е наложително да се подреди голям брой седалки: кожени дивани и антични кресла, които да се нареждат около масичка за кафе. Приоритет се дава на модулни мебели с прост геометричен дизайн, както и на уникални декоративни елементи като плакати, фигурки, предмети на изкуството.

Дизайн на хол в стил таванско помещение Дизайн на хол в стил таванско помещение

Дизайн на хол в скандинавски стил

Функционален минимализъм с фини черти на традиционна шведска къща – може би по този начин можете да характеризирате скандинавския стил, който набира все по -голяма популярност днес. Стая, проектирана според неговите принципи, ще бъде уютна през зимата, прохладна през лятото, но винаги комфортна.

На някого може да изглежда, че интериорът на хола в скандинавски стил изглежда стерилен – главно заради белия цвят, който подобно на снега „покрива“ почти цялото пространство. Но ако добавите дървени мебели, пухкави килими, картини или камина в стаята, тази негостоприемна белота „оживява“, отстъпвайки място на усещане за чистота и простор.

Дизайн на хол в скандинавски стил Дизайн на хол в скандинавски стил

Цветове на хола

Настроението и характерът на интериора винаги зависят от цветовата схема. Но дори и с един нюанс може да бъде трудно да се реши, да не говорим за хармонична комбинация. Помислете за най -често срещаните варианти за дизайн на хол.

бял цвят

Някои домакини може да твърдят, че бялото е много непрактичен цвят, върху който веднага се виждат първите следи от мръсотия. Но, първо, този индикатор зависи от материала, и второ, по отношение на цвета, той се счита за универсална опция за дизайн.

Бялото в хола може да се използва като основен мотив или да служи като фон за ярки детайли. Освен това, той е ключов цвят на Прованс, скандинавски стил, а също така често се среща в минималистичен интериор..

Дизайн на хол - Бял Дизайн на хол - Бял

Полутонове

Стилно решение, за което са взети нюанси от същия цвят. При този подход холът не изглежда скучен или безличен, както може да изглежда на пръв поглед. Нека просто кажем, че едно лилаво има около 50 нюанса, за използването на които една стая няма да е достатъчна..

Дизайн на хол - Полутон

Контрастни цветове

За да създадете акценти в дизайна на хола си, можете да използвате един или повече ярки цветове, които се открояват на по -приглушения фон. Например, контрастът на мебели и стени, възглавници и диван, няколко вида довършителни работи.

Дизайн на хола - контрастни цветове Дизайн на хола - контрастни цветове

Пастелни нюанси

Пастелните нюанси са модерен подход към дизайна, който ви позволява да разнообразите цвета на интериора без пренасищане с ярки цветове. Често се използва в прованс или модерни решения, създавайки романтично, спокойно настроение.

Дизайн на хол - пастелни цветове

Естествени нюанси

Една от основните тенденции тази година е завръщането към природата, което предполага използването на естествени материали в интериорния дизайн на хола и съответно най -естествената гама за човек: зелено, пясък, нюанси на дърво, сиво, син.

Дизайн на хол - Естествени нюанси Дизайн на хол - Естествени нюанси

Украса за хол

Въпреки факта, че всеки стил осигурява свои собствени изисквания за декорацията на хола, няколко препоръки ще ви помогнат да определите избора на практичен и естетичен вариант..

Етаж

Като подово покритие е по -добре да се използват довършителни материали, устойчиви на външни влияния, чиято чистота е лесна за поддръжка. Най -бюджетните, универсални опции са паркет или линолеум. Ако холът е комбиниран с кухнята, трябва да помислите за решение, което е подходящо за две зони едновременно. В салона обаче подът често е покрит с килим, който скрива дизайнерските недостатъци..

Дизайн на хол - подови настилки

Стени

Освен за декоративни, рядко се предявяват специфични изисквания за стенното покритие в хола. Гладките равни стени са идеалният фон за запълване на пространството. Ако трябва да го разнообразите, тогава тапетът има голямо разнообразие от цветове, текстури и шарки. С помощта на декоративна мазилка можете да имитирате естествени материали, а панелното покритие може да „съживи“ интериора. Ако не можете да останете на една опция, можете да ги комбинирате.

Дизайн на хол - Стенна декорация Дизайн на хол - Стенна декорация

Таван

Много зависи от височината на тавана – ако е повече от три метра, можете да мислите за окачени конструкции, които се използват за инсталиране на вградено осветление, прикриват несъвършенствата в повърхността, зониране и създават уникален външен вид. В други случаи ще бъде достатъчно само равномерно леко покритие..

Дизайн на хол - декорация на тавана Дизайн на хол - декорация на тавана

Как да изберем мебели?

Изборът на предметното съдържание на хола е свързан с неговия размер, броя на обитателите и техните нужди. Но традиционно той включва диван, един или повече фотьойли, масичка за кафе и стена. Те формират композиционния център на пространството, а останалата част от обзавеждането е по избор..

Често помещенията включват шкафове или рафтове с книги – нещо като домашна библиотека. В хола с отворен план може да има маса за хранене, но тя принадлежи към зоната за хранене, разделена например от диван.

Дизайнът на обектите зависи от избрания стил. Класиката се характеризира със стъклени фронтове на шкафове или врати с рамки, меки дивани на извити крака с текстилна тапицерия. Обратният минимализъм предпочита плоски, гладки фасади, които често образуват монолитна структура, по -светски мебели, както и модулни модели..

Когато подреждате мебели, трябва да обърнете внимание на геометрията на стаята. С квадратно оформление на хола основният мебелен ансамбъл е поставен в центъра и с правоъгълно оформление по стените, за да се освободи място за движение.

Дизайн на хол - Мебели

Декор и текстил

Трудно е да се дадат конкретни препоръки за декора, защото, както е в случая с мебелите, много зависи от избрания стил. Ще споменем само няколко елемента в интериора, които имат широки декоративни възможности..

Първо, завеси – тези парчета плат не само ви крият от любопитни очи, но и създават уютно жилищно пространство. Можете да останете на прозрачна завеса, да вземете масивен текстил с ламбрекени или да купите римски завеси.

Ярките възглавници изглеждат стилно на фона на монохромната скала на останалото пространство или килим с геометрични шарки. Всекидневната е идеално място за камина, не непременно истинска – днес можете да си купите или да си направите красиви имитации.

Заедно с картините, не забравяйте за рафтовете, които могат да бъдат украсени с фигурки, рамкирани снимки или цветя. И не забравяйте, колкото повече растения, толкова по -добре, особено в замърсените градове..

Дизайн на хол - Декор и текстил Дизайн на хол - Декор и текстил

Малка всекидневна: интериорен дизайн

Добавянето на допълнителни квадратни метра от малка всекидневна едва ли ще работи, но всеки може да подобри ситуацията с помощта на малки трикове. Така че, ако искате да увеличите визуално пространството, трябва:

– Изберете светлинна скала, която не създава граници, но изпълва стаята със светлина;

– Спрете на леки завеси или напълно ги изоставете;

– Изберете компактни мебели и ги подредете в съответствие с геометрията на помещението;

– Използвайте висящи рафтове вместо обемисти шкафове;

– Ограничете се до малък брой декоративни елементи, оставяйки място за „въздух“.

Спазването на тези указания ще превърне вашия „малък“ хол в „компактен“ и „уютен“.

Интериорен дизайн на малка всекидневна Интериорен дизайн на малка всекидневна Интериорен дизайн на малка всекидневна

Дизайн на хол – снимка

Направихме селекция от реални проекти, за да ви покажем възможностите на съвременния дизайн на хол и да ви вдъхновим да преобразите вашето пространство. Приятно гледане!

Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка Интериорен дизайн на хол - снимка

Видео: Дневни – интериорни идеи

Thanks! You've already liked this