Дизайн на хол в стила на минимализма (80 снимки)

Дизайн на хол в стила на минимализма (80 снимки)

Минимализмът е модерна тенденция в изкуството, архитектурата, интериорния дизайн, дизайна и модата. Тя е родена през 20 век. Същността му е да постигне абсолютно същата максимална функционалност с максимална простота. Технически минимализмът едва ли може дори да се нарече независим стил – това е тенденция за опростяване и премахване на ненужната декоративност. В интериора изглежда свежо и елегантно и можете да оборудвате такава всекидневна във всеки апартамент или къща, дори и на ниска цена.

Характеристики на стила на минимализма

Първите предпоставки за минимализъм се появяват през 20 -те години на миналия век. Обществата на артистите, които пропагандират идеята за рационален утилитаризъм, оказват голямо влияние върху популяризирането на тенденцията. Те вярваха, че новото изкуство трябва да бъде изключително ясно, чисто, специфично и енергично..

С течение на времето това се отразява в дизайна и архитектурата. Към 60 -те години тенденцията най -накрая се утвърди, когато висшата и средната класа в цяла Европа най -накрая бяха пренаситени с притворен лукс. Дълго време хората компенсираха спомените от трудни времена с хипертрофирани декорации от ежедневието. Същевременно задръстеният интериор триумфира в дворци и имения по целия свят. Вече беше невъзможно да ги изненадате. Освен това те бяха уморителни и изискваха трудни грижи. И накрая дойде алтернатива – минимализъм..

Сега минимализмът е по -скоро начин на живот, който противоречи на потребителската култура. Това са традиционни екологични материали, прости форми, минимум детайли, използването на всеки квадрат с полза и максимален комфорт..

В интериора на хола в стила на минимализма преобладават следните характеристики:

– Многофункционални модерни мебели;

– Липса на аксесоари и безсмислен декор;

– Прости лампи, без обемисти полилеи, бра и подови лампи;

– Многостепенна разсеяна светлина;

– Използване на прегради и зониране на пространството;

– Прости форми, строги линии и ясна геометрия;

– Сдържани цветове;

– Много естествена светлина и светопропускащи структури;

– Модерна компактна технология;

– Липса на трупане на неща.

Заедно с хай-тек и таванско помещение, минимализмът е един от най-актуалните и модерни стилове. Но за неговото изпълнение не е достатъчно да изхвърлите всички ненужни неща. Изисква професионален и внимателен подход..

Дизайн на хол в стила на минимализма - Характеристики Дизайн на хол в стила на минимализма - Характеристики

Цветни решения

Минимализмът гравитира към естествени материали. Необработени тухли и камък, различни видове дърво се използват активно. От по -съвременни материали се използват бетон, декоративна мазилка и стъкло, по -рядко пластмаса. Всичко зависи от конкретния клон. Скандинавският или японският минимализъм изобщо не търпи изкуственост.

Бяла всекидневна в стила на минимализма

Бялото е класически цвят за минимализъм. В зависимост от нюанса, това може да бъде снежно синкаво или меко кремаво. Удобно е да се ръководите от местоположението на хола. Ако в стаята няма достатъчно слънчева светлина, по -добре е да вземете топли нюанси. Те стоплят и развеселяват. Ако стаята е твърде слънчева и гореща, ще са подходящи стерилни снежнобели и сивкави тонове. Те ще дадат усещане за свежест и прохлада..

Бяла всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн Бяла всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Кафява всекидневна в стила на минимализма

От тъмните цветове, с изключение на сиво и черно, тъмно кафявото се използва най -често в минимализма. Това е естественият цвят на дървото. Дървени мебели, декоративни вложки по стените, паркет или ламиниран паркет – всичко това идеално ще се впише в хола. А в големи, просторни и високи помещения можете дори да експериментирате с лъскави шоколадови тавани..

Кафява всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн Кафява всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Зелена всекидневна в стила на минимализма

Зеленото се използва активно след еко-тенденциите. Неговите богати билкови нюанси са за акцент и сдържана мека мента или маслина като основа. Желанието за екологичност и естествени текстури веднага намери отражение в минимализма. Естествено, не може да се пренебрегне основният цвят на природата. Стайните растения в груби, прости бетонни саксии изглеждат добре като декор в такава всекидневна..

Зелен хол в стила на минимализма - Интериорен дизайн Зелен хол в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Жълта всекидневна в стила на минимализма

От ярките, слънчеви цветове най -популярен е жълтият. Обикновено това са неговите приглушени опции: пастелни, нюанси с отклонение в бежово, пясък и сметана. Те са по -топли от обичайното бяло, хармонират добре с общите тенденции и ободряват. Такъв хол ще бъде слънчев и уютен дори в най -облачния и най -студен ден..

Жълта всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн Жълта всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Довършителни работи и материали

Традиционно минимализмът в интериора на хола е светла цветова схема. Бялото и сивото са водещи в него. Черното се използва за разделяне на пространството. Контрастът се постига чрез компетентна комбинация от полутонове. Използват се и естествени цветове и текстури: дърво, камък, тухли. Японските традиции са изиграли важна роля за оформянето на тенденциите. Оттам западът придоби прости форми и свободно пространство. Оттам дойде бледа, неутрална цветова схема. Такъв хол не трябва да създава никакъв шум, защото основата на японската философия е спокойствието и съзерцанието..

Етаж

Като подово покритие в минимализъм, саморазливни подове, големи светли плочки, естествен полиран камък или модерен линолеум са особено добри. Леките геометрични шарки са приемливи.

Естественото дърво или ламинат изглеждат още по -добре в хола. Те са грациозни, топли и уютни. Дървесната текстура идеално се вписва в цялостния стил. Обикновено това са светли или напълно избелени сортове..

Килимите и килимите, особено плътните, са рядкост. Понякога малък килим се вписва грациозно в зоната за сядане до диваните, но това не е необходимо за минималистичен хол..

Дизайн на хол в стила на минимализма - Довършване на пода Дизайн на хол в стила на минимализма - Довършване на пода

Стени

Декоративната мазилка успешно се използва за декориране на стените в стила на минимализма. Като алтернатива можете просто да нарисувате плоска бетонна основа или тухлена стена. Умишлената небрежност придава на стила свой неповторим чар.

По -рядко се използват тапети и декоративни облицовъчни панели. Те също трябва да са леки и прости, без сложни шарки. Възможни са леки геометрични орнаменти, едва забележими на основния фон. Вместо да играете с цветове и шарки, минимализмът ви позволява да играете с текстура. Например, тухлена или гипсова стена може да бъде подчертана на общ гладък фон, но те ще бъдат боядисани в същия цвят..

Дизайн на хол в стила на минимализма - Стенна декорация Дизайн на хол в стила на минимализма - Стенна декорация

Таван

Таванът в минимализма е опънат. Тя може да бъде лъскава или матова, в зависимост от размера на стаята и предпочитанията на собствениците. Класически цветове – бяло, сребристо сиво, слонова кост, светло кремави нюанси. Изборът зависи от това дали основният диапазон е студен или топъл..

“Трикът” на напрегнатите структури е техният прост външен вид и функционалност. Поддържането на такъв таван е лесно, не изисква ремонт или подмяна за дълго време, а вътре можете да скриете комуникации или да инсталирате осветление. Това е най-добрият вариант за прожектори, които са в основата на зонирано многостепенно осветление..

Дизайн на хол в стила на минимализма - Декорация на тавана Дизайн на хол в стила на минимализма - Декорация на тавана

Мебели за всекидневна в стила на минимализма

Минималистичните корпусни мебели включват лаконични плоски фасади, полирано и лакирано дърво, лъскави повърхности, стъклени рафтове и врати, метални фитинги. По -рядко се използва имитация на лъскава пластмаса или дърво. Плотовете и первазите на прозорците могат да бъдат украсени с изкуствен камък.

Особено внимателно ще трябва да избирате мека мебел. Неговите форми и текстури трябва да са в хармония с околното пространство. Печеливш е ясният правоъгълен дизайн. За безформени и опростени елементи потърсете друго приложение.

Популярни многостепенни дизайни, вградени чекмеджета и други полезни дреболии. Например, основите на дивани и фотьойли могат да се превърнат в пълноценни гардероби, а стенен дървен панел или широки, плоски подлакътници могат лесно да бъдат превърнати в маса..

Дизайн на хол в стила на минимализма - Мебели Дизайн на хол в стила на минимализма - Мебели

Осветление

Минимализмът задължително е много дневна светлина. Ако северната страна или прозорците не са достатъчни, холът е декориран в топли бели цветове и са избрани подходящи лампи. Завесите почти никога не се използват, за да не блокират светлината и да затрупват пространството. Ако има такива, това са компактни и функционални щори или римски нюанси..

Големите и изразителни нюанси не са типични за минимализма, но активно се използват прожектори, чисти геометрични дискове и скрити подсветки. Използват се странични, корниз, нишово осветление, халогенни и LED лампи. Осветяването на мебелите отдолу създава илюзията, че те се носят във въздуха.

Интересно решение за хола е яркото неоново осветление, което не се вижда в нормален режим. Тя ви позволява да създадете празнична и парти атмосфера в стаята по всяко време..

Дизайн на хол в стила на минимализма - Осветление Дизайн на хол в стила на минимализма - Осветление

Декор и текстил

На практика няма декор в минимализма. Всички повърхности са здрави и безупречни. Малки акценти са достатъчни за съживяване на интериора, но има много малко от тях. Например, малка импровизирана алпинеумна градина или умела икебана изглежда добре, напомняйки източния произход на стила..

Същото важи и за текстила. Тапицерията на мека мебел е проста и последователна в общата гама. Обикновено това са прости гладки текстури или кожа. “Тежкият” текстил, като кадифе или гоблен, не е типичен за минимализма. Можете да хвърлите няколко ярки възглавници с акцент върху дивана, но не повече. Покривките, ако има такива, са изключително прости и едноцветни. Този стил не толерира ненужни торбички за прах.

Дизайн на хол в стила на минимализма - Декор и текстил Дизайн на хол в стила на минимализма - Декор и текстил Дизайн на хол в стила на минимализма - Декор и текстил

Малка всекидневна в стила на минимализма

Лекият и лаконичен минимализъм е може би най -добрият вариант за подреждане на малка всекидневна. Той работи изцяло за визуално разширяване и осветяване на пространството. Това са светли цветове, изобилие от светлина и липса на излишни украшения..

Минимализмът е зониране, ниши, прегради и сложни структури. Всичко това ви позволява ефективно да използвате всеки сантиметър. Това са сгъваеми маси, места за спане, които са напълно скрити в килера, плъзгащи се врати, компактни мебели и прости облицовки в светли цветове. По -специално трансформиране на мебели.

Малък минималистичен хол изглежда много по -голям, по -просторен и по -удобен. Ако е възможно да се разрушат стените с други помещения, можете напълно да ги замените със светли и предаващи светлина прегради и да комбинирате хола с кухня, балкон или работна зона.

Малка всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн Малка всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн Малка всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн Малка всекидневна в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Дизайн на хол в стила на минимализма – снимка

Търсите да украсите хола си в минималистичен стил, но не знаете откъде да започнете? Предлагаме ви селекция от красиви снимки, за да намерите нови идеи и вдъхновение! Приятно гледане!

Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка Интериорен дизайн на хол в стила на минимализма - снимка

Видео: Хол в минималистичен стил – интериорни идеи

Thanks! You've already liked this