Малиново дърво Tarusa: правилният избор на разсад и технология на отглеждане

Един от най -престижните и търсени сортове

Един от най-престижните и търсени сортове малини

Тези сочни, лечебни плодове са обичани, вероятно, от всички, поне, те са лекувани с ароматно сладко, със сигурност. В момента бързо растящото и плодотворно малиново дърво Таруса е особено популярно. Плодовете му могат да се консумират пресни, използват се и за заготовки за зимата и дори изсушени..

Високият добив е основната отличителна черта на това растение.

Основният белег на това растение е високият добив.

С какво е различен от храст?

Всеки знае, че малините са храст и малцина са чували за дървото, въпреки че всъщност то често може да се намери сред растенията на лятната им вила. Можете да получите реколта от малиново дърво за дълго време, то не се нуждае от поддръжка, а плодовете ще ви зарадват със своите вкусови и хранителни качества за много дълго време.

Забележка! Малина Tarusa е стандартен сорт, не се нуждае от опора (решетка) при отглеждане. Клоните са здраво държани, дори и да има много плодове, те не лежат на земята, но могат да се огъват. Такава стабилност им се дава от твърдостта на клоните и скъсените междувъзлия..

15

Сортът е произведен от усилията на животновъдите през 1987 г; той влезе в свободно размножаване едва през 1993 г. Смята се за един от най-продуктивните средно късни сортове. Първоначалното име е дадено на дървото Таруса поради нестандартния му вид. Издънките са донякъде подобни на болестта (ствола на дървото):

 1. В долната част няма клонове.
 2. В горната част се оформя кокетна малка корона.
 3. Дължина на издънката – до 2 метра.

Разликата от храста беше удебелен ствол без странични клони, завършващ с компактна плодна част

Разликата от храста беше удебелен ствол без странични клони, завършващ с компактна плодна част

Важно! Струва си да си припомним, че дървото Таруса не понася продължителни дъждове и ако лятото се окаже дъждовно, можете да загубите цялата реколта..

 • Цветовете на този сорт са много красиви, а големите яркочервени плодове очароват с вкуса и аромата си. Поради факта, че са здраво държани на дръжката, те не се ронят и е лесно да ги съберете.
 • Плодовитостта на всеки клон е около 20 броя, теглото на всеки е 5-15 г, дължината е 5-7 см. Според средните оценки е възможно да се съберат до 4 кг плодове от дървото.

Дори при най -добрата реколта клоните могат да се огъват леко

Дори при най -добрата реколта, клоните могат да се огъват леко

Важно! Храстът има още една изключителна черта – няма тръни..

Избор на фиданки

Не е толкова лесно да изберете добър разсад от малиновото дърво Таруса. Когато купувате разсад, трябва да внимавате, защото трикът на безскрупулни продавачи е да продават диви храсти, които са изкопани в изоставени райони. Такъв храст изобщо няма да даде реколта.

Правилно подбраните разсад и спазването на основните правила за засаждане ще ви дадат богата реколта.

Правилно подбраните разсад и спазването на основните правила за засаждане ще ви дадат богата реколта.

Когато избирате дърво Таруса, трябва да се придържате към следните правила:

 1. Купувайте дърва само от специализирани магазини или разсадници.
 2. Ако все пак решите да отидете на пазара, обърнете внимание на онези точки, където ви се предлага да разгледате карти, които показват данни за разсадника, в който дървото се отглежда..
 3. Евтиността не трябва да бъде определящият фактор.

15

Технология на отглеждане

Въпреки качествата си, малиновото дърво е непретенциозно и няма да е трудно да го отглеждате на мястото. Всеки, който обърне малко внимание на този сорт малини, ще получи добра реколта..

Факт! Малиновото дърво не е толкова разнообразие, колкото техника за отглеждане, така че трябва да знаете добре селскостопанската технология – това ще ви помогне да избегнете досадни проблеми в процеса.

Година след засаждането клоните се подрязват с 15 см, ако се режат през пролетта, тогава реколтата може да се прибере два пъти

Една година след засаждането клоните се подрязват с 15 см. Ако ги отрежете през пролетта, реколтата може да се прибере два пъти

Същността на технологията е следната:

 1. Върховете с млади издънки се прищипват при храста.
 2. В резултат на това се пробуждат странични издънки, което ви позволява да получите около 10 такива парчета на сезон..
 3. В края на сезона бившият храст вече ще бъде много подобен на малко дърво, а на следващата година ще даде отлична реколта.

Подходящ парцел

За да расте малина Tarusa, трябва да изберете подходящо място за нея и трябва да я изберете според следните основни критерии:

 • Ярки места, където няма сянка от къщата, други сгради, дървета. Единственото изключение е отглеждането в южните райони, където е позволено минимално засенчване..
 • По -добре е да се разпредели отделен масив за малини или засаждане по периметъра на площадката, по протежение на оградата, живия плет, но така че да не е засенчен.
 • Ягоди, картофи, домати не трябва да растат наблизо на сайта. Те имат общи заболявания, които най -вероятно ще повлияят негативно на малините..

Растението обича лека, плодородна и умерено кисела почва.

Растението обича лека, плодородна и умерено кисела почва.

Съвет! На всеки 8-10 години малиновото дърво трябва да се пресажда на ново място. Такава техника ще помогне да се избегне намаляване на добива поради лоша почва. Тя може да бъде върната в същия район след 4-5 години..

Плодороден плет

Жив плет от плододаващи малинови дървета

 • Малините обичат почвената влага и не понасят плевели. Оптималното решение е да се създаде мулчиращ слой, който да задържа влагата и в същото време да предотврати поникването на плевелите..
 • Дървото не обича прекалено много влага – корените му могат да изгният. Преди засаждането трябва да определите колко дълбоко се намират подземните води: тяхното ниво не трябва да бъде по -високо от 1,5 m.
 • Почвата трябва да е рохкава, с достатъчно съдържание на минерали и микроелементи.

По време на плододаването малините се нуждаят от допълнителна влага.

По време на плододаването малините се нуждаят от допълнителна влага.

Капково напояване на млади издънки

Капково напояване на млади издънки

Подготовка на почвата

Подготовката на почвата е отговорно събитие, което определя колко бързо храстът ще се вкорени и как може да се развие. Етапите на подготовка са както следва:

 1. Трябва да се започне не по -късно от месец преди засаждането..
 2. В почвата трябва да се добавят хумус, дървесна пепел, азотно-калиев тор. Въз основа на 1 кв. м – 2 кофи хумус, 150 г нитроамофоска и 250 г пепел.
 3. Ако почвата е глинеста, почвата с торф / хумус ще й помогне да се разхлаби.
 4. За кисели земи е необходима неутрализация, за това можете да използвате вар: 0,6-0,8 кг на 1 кв. м.

Торове (хумус, нитроамофоска и пепел) се внасят в почвата месец преди засаждането

Торове (хумус, нитроамофоска и пепел) се внасят в почвата месец преди засаждането

Важно! След като са предприети необходимите действия, почвата трябва да се изкопае на дълбочина 20 см и да се разхлаби старателно.

Специфика на кацане

Можете да засадите малиново дърво през пролетта или есента. В първата ситуация, колкото по -рано, толкова по -добре и такива разсад почти със сигурност ще изостанат в растежа, а реколтата ще бъде дадена едва през следващата година. Що се отнася до есенното засаждане, това трябва да стане не по -рано от октомври..

Съвет! Разстоянието между разсад трябва да бъде най-малко 50-60 см, технологията на засаждане на малиновото дърво Tarusa е същата като тази на обикновен храст.

четиринадесет

Грижите се свеждат до редовно поливане, но без фанатизъм: по -добре, както бе споменато по -горе, да се използва мулч. Нуждаете се от редовно хранене с карбамид (пролет), пилешки изпражнения. В края на май – калиеви, азотни и фосфорни торове.

Отглеждането на малини Tarusa не е трудна задача. Основното е правилното място, навременна грижа и поливане.

Thanks! You've already liked this