Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване

Как да си направите дървена пейка „направи си сам“

Градинска пейка е красив елемент от ландшафтната архитектура. С негова помощ можете да създадете зона за отдих в местната област. Такива конструкции се изграждат както в производството, така и направете сами у дома. При производството се използват различни материали, дори в някои случаи те могат да бъдат изработени от столове, трупи, друг материал, който се предлага във всяка лятна вила.

Съдържанието на тази статия:

Характеристики на дизайна

Пейките, за разлика от други малки архитектурни форми, трябва да съответстват не само на стила, но и на ергономията. Ето защо, когато ги избирате, се взема предвид нивото на комфорт, единна концепция за ландшафтен дизайн.

От първото им появяване в Древен Египет са измислени много различни видове пейки – от декорации за домашна градина до конвенционален ергономичен дизайн.. Тяхното разнообразие е също толкова широко и за да рационализираме този асортимент, ние разделяме дизайна на три основни типа:

 • Улични пейки – функционална структура, изградена от практични, надеждни материали. Те рядко се различават по красота на формите, разнообразие от стил..
 • Градински конструкции – ажурни пейки с елементи от ковано желязо. Те перфектно допълват цялостния ландшафтен дизайн, оборудват функционалното пространство.
 • Конструкции за даване – се отличават с разнообразие от видове. Те са ярък акцент при формирането на крайградска зона..

Градинска пейка - красив елемент от ландшафтната архитектура

Градинска пейка – красив елемент от ландшафтната архитектура

Всички дизайни могат да бъдат разделени на:
 • стационарен – статичен елемент на ландшафтен дизайн;
 • мобилен – можете да носите, инсталирате конструкции във всяка част на личния парцел, създавайки удобна зона за отдих.

По местоположението им може да се раздели:

 • церемониални – красиви конструкции от ковани елементи, дърво, камък;
 • трапезария – моделите са удобни, разположени на тераси, недалеч от барбекюто. Те са изградени от различни видове дърво;
 • структури, които се намират в близост до вода: поток, езерце, чешма. Изградени са от устойчиви на влага материали. Използвани бетон, камък;
 • сезонно – подвижни структури. Използват се здрави, надеждни материали.

Трябва да съответства не само на стила, но и на ергономията

Трябва да съответства не само на стила, но и на ергономията

Материал за производство

Материалът, от който са изградени, определя не само тяхното местоположение, но и характеристиките на работа.. В зависимост от материала те се разделят:

Дървени – се различават по специалната си естетика. Те се вписват добре в почти всеки стил на ландшафтен дизайн. За производството се използват само дървесни видове, устойчиви на гниене. Те използват орех, череша, дъб, иглолистни дървета. Дървото се подлага на серия от обработки: материалът е импрегниран със състав, който увеличава устойчивостта на влага, лакирана или специална влагоустойчива боя.

Каменни конструкции Това са здрави, издръжливи модели. Те ще подчертаят цялата красота на градинарските култури. По време на строителството се използват гранит, кварц или мрамор. Такива модели са устойчиви на влага, замръзване и слънчева светлина. Те са стационарни, масивни и монтирани на места с висока влажност..

Метални – устойчиви на различни повреди, те са надеждни. За градина във винтидж стил изберете ковани модели, украсени с различни декоративни елементи. Съвременният стил се подчертава от чугунени конструкции. Красиво, грациозно кресло от ковано желязо успешно ще се впише в селския стил..

Пластмаса – често се използват при производството на подвижни конструкции и такива, които са инсталирани в близост до водоеми. Такива модели могат да имат различни цветове, декор.

Комбинирани модели – успешна комбинация от няколко материала, като камък и дърво, метал и дърво.

Опция от дъски и шлаков блок

Опция от дъски и шлаков блок

Всеки модел се инсталира в зависимост от стила на личния парцел, специалните предпочитания на собственика.

Градински пейки: видове и характеристики

Всяка селска къща има прилежаща територия. Тя може да бъде функционална – дори легла, храсти, оранжерии и други градински характеристики. Някои хора предпочитат английска морава с цветни лехи. Но има хора, които предпочитат сенчести градини.

Независимо от това, през лятото този район се превръща в място за отдих. Той е удобен от градинска пейка, която ще изглежда хармонично в ландшафтния дизайн..

Ще украси всеки парк

Ще украси всеки парк

Как да изберем пейка за градината?

Личната зона е разделена от дизайнерите на три основни типа според стила:

 • редовни градини – създадени по геометрични закони: прави пътеки, строги форми, всеки храст, цветна леха е на мястото си;
 • селски стил или страна – ярки цветни лехи, дървени ограда, дървета и легла;
 • ландшафтни зони. При създаването на стил, естествената красота на зеленината се запазва на мястото. Всеки елемент, например дървесина или издухан клон, не се отстранява, а се играе с помощта на различни декоративни елементи, включително пейки.

Бяла дограма

Бяла дограма

Няколко градински пейки са подходящи за всяка градина.

Те ги избират в зависимост от:
 • размерът на градината;
 • дизайнерска мобилност;
 • материал, от който е направен.

Например, за малка градина в селски стил, конструкциите от дърво ще изглеждат красиви. В някои случаи могат да се използват пейки, които комбинират метал и дърво. Те ще подчертаят изискания стил и ще станат приятни допълнения към него. Каменните модели не могат да бъдат инсталирани. Те ще се открояват на фона на красива зеленина и добре поддържани легла..

В ландшафтни зони, например, в близост до блокове камъни, които ще бъдат красиво положени хармонично, ще се побере каменна пейка. Това може да бъде модел със или без гръб. Под висящия клон на върба можете да поставите малка дървена пейка, в която няма да има метални части.

В обикновените градини каменните мебели могат да бъдат инсталирани близо до фонтан или каменна статуя. Той ще допълни униформения стил и ще добави обрат към него.. Дървените елементи ще изглеждат неуместни.

Уютен избор за вашата градина

Уютен избор за вашата градина

Комбинирани: метал и дърво

Тези дизайни са универсални. Те се инсталират не само на личния парцел, ако стилът го позволява, но и през лятото тераси, в зоната за барбекю. Такива модели се отличават с висок естетически компонент..

Изберете формата и външния вид на модела в зависимост от целите. За някои случаи обикновените пейки без гръб са идеални, за други е по -добре да изберете пейка с облегалка и подлакътници..

Дърво, комбинирано с метал

Дърво, комбинирано с метал

Методи и възможности за производство

Такива структури се изграждат във фабрики. Трудността се крие във факта, че трябва да имате инструменти за създаване на желаните форми от метал. Те са изградени като опора. Подлакътници и крака на конструкцията са изработени от нея. За седалката и облегалката се използва дърво. Тя трябва да бъде плътна дървесина, която е предварително обработена с импрегнации, които предпазват от гниене:

 • Бор – светло дърво с красива текстура, цвят. С възрастта тя става само по -привлекателна. Недостатък – лесно се поврежда с механични средства;
 • акация – плътна твърда дървесина. Той е надежден, може да се използва като основен материал при изграждането на магазин, но при продължителен контакт с влажна повърхност цветът на дървото може да се промени. Затова е по -добре да го използвате само за подреждане на седалка и облегалка;
 • кедър – скъп материал, който абсорбира влагата. Той е най -добрият за улично строителство. Тъй като не се напуква след изсушаване, той се деформира;
 • тиково дърво – високата цена на дървения материал не позволява на мнозина да го използват при изграждането на външни мебели. Той обаче има много свойства: не абсорбира влагата, не изсъхва и не се поврежда. Набира още по -голяма сила с времето.

Такива дизайни са универсални

Такива дизайни са универсални

В зависимост от тези параметри се избира дърво за пейките. Те обаче се състоят и от метал.. Изборът му е също толкова важен за създаването на висококачествен и надежден дизайн.. Всички метални части на уличната конструкция са обработени с антикорозионни средства. Свойствата на този материал, методите на довършването му влияят върху естетическия компонент на външните мебели..

Следователно изборът на този материал е също толкова важен, колкото и дървото:
 • алуминий – общ вариант за създаване на рамка за външно обзавеждане. Лесен е за обработка, може да се почиства, устойчив е на корозия;
 •  стомана – тръби, ъгли, канални пръти. Той е доста гъвкав в сравнение с други железни сплави, така че мебелите от него са много популярни. Неръждаемата стомана е издръжлив и надежден материал. Той е устойчив на корозия, лек;
 • излято желязо – висококачествен, надежден материал. Използва се за създаване на стационарни конструкции, които трябва да са тежки..

Ковани крака

Ковани крака

Всяко външно обзавеждане може да има уникален дизайн, който зависи не само от избора на материали, но и от начина на завършване:

 • леене – най -разпространеният метод за обработка на метали. Когато го използвате, можете да постигнете създаването на най -различни форми, шарки. Този метод се използва само в производството;
 • прахово покритие – придава на метала здравина, привлекателност. Той е по -надежден и по -красив от обикновената боя, предпазва повърхностите от повреда. Невъзможно е да се направи такова покритие у дома;
 • коване – начин, благодарение на който можете да създавате напълно уникални рисунки, модели. Ковани мебели считан за най -красивия, надежден.

Въпреки това, за да създадете външни мебели за градината, можете да използвате например стари метални предмети, легло. За да изградите такава мебел, трябва да оставите рамката на леглото и да използвате дърво, за да направите облегалка, седалка. Такива модели ще добавят уют и уникалност към вашия стил..

Под формата на люлка

Под формата на люлка

Трансформиращи се пейки

Пейките с трансформатори са функционални структури, които се използват не само за украса на личен парцел, но и за създаване на удобен зони отдих. Тези модели се отличават с мобилността си, практични са, лесни за използване – само за няколко секунди, чрез трансформация, пейката се превръща в удобна маса с две пейки. Удобно е да седнете зад него, да се насладите на приятната атмосфера.

Какви дизайни съществуват:

 • изградени от естествено дърво;
 • изработени от метал и дърво – комбинирани модели;
 • сглобени от метал.

На лични парцели се използват конструкции от дърво или комбинирани модели. Те са обикновени без декорация, но много практични. Направи това маса, можете да го направите сами.

Лесно за DIY

Лесно за DIY

Изработка „направи си сам“

Преди да започнете да изграждате трансформираща се пейка, трябва да подготвите материал и инструменти, да съставите чертеж. Това може да стане с помощта на програми за проектиране и изчисление. Можете да ги намерите в Интернет или да направите изчислението сами..

Избор на материал

За производството ще ви трябват греда, дъски, изборът на порода зависи от вас. Тази статия описва плюсовете и минусите на дървесината, използвана за магазини. Дъската трябва да се шлайфа, по -добре е да проверите влагата й с влагомер.

Изчисляване на материала по стандартен чертеж

За сглобяването са ви необходими:

 • 4 греди със сечение 90 * 45 * 1445 мм;
 • 5 бара 90 * 32 * 1480 мм.

За производството ще ви трябва бар, дъски, изборът на порода зависи от вас

За производството ще ви трябва бар, дъски, изборът на порода зависи от вас

За да работите, трябва да подготвите инструмента, от който се нуждаете. И ще ви трябва:

 • отвертка;
 • пробивна машина;
 • ниво;
 • ъгъл;
 • шкурка за шлайфане на повърхности.

Шлифовъчната машина ще свърши работата по -добре, но ако нямате такава, можете да използвате хартия (320). Ще ви трябват и самонарезни винтове, болтове, трион. Трябва също да закупите бои и лакове.

Производствени стъпки

 • Ние правим краката на конструкцията. За да направите това, трябва да вземете решетките и да ги отрежете с дължина 70 см. Трябва да направите 8 еднакви крака. Върху тях трябва да направите коси разрези от двете страни, за да постигнете баланса на конструкцията по време на по -нататъшното инсталиране..
 • За конструкцията е направена рамка. Това ще изисква дъски, които трябва да бъдат нарязани на четири сегмента от 40 см и същия брой сегменти от 170 см. Ъглите трябва да бъдат направени еднакви.
 • Необходимо е да се укрепи рамката, за това ще трябва да забиете дървена греда със стъпка от 50 см. По този начин конструкцията ще бъде разделена и пейката ще бъде защитена от деформация.
 •  Краката са прикрепени към седалките на разстояние 10 см от ъглите. Важно е да се правят висококачествени, надеждни връзки. Извършва се с болтове.

За голямо семейство

За голямо семейство

 • Правоъгълник 70 * 170 см е създаден от пръчка, която ще бъде свързана отвътре с допълнителен материал, за да се гарантира надеждността.
 • Всички произведени елементи на трансформатора се събират. Трудна и отговорна работа.
 • Трябва да отрежете две парчета с дължина 40 см. Те са необходими за закрепване между пейката и таблото..
 • Отрязваме още две греди, дълги 110 см. Те се използват за гърба. Те са свързани със самонарезни винтове.
 • Рамката е сглобена, само след това е обшита отвън с дърво.

Съвети за довършителни работи

За да предпазите материала от влага, трябва да го покриете с петно, а след това и водоотблъскващ лак. Изсъхва 36 часа, така че пейката не може да се използва няколко дни след работа. При подходяща грижа такива структури издържат около 20 години.. С течение на времето рамката може да бъде заменена с метална, което ще увеличи експлоатационния живот.

За да предпазите материала от влага, трябва да покриете с петно

За да предпазите материала от влага, трябва да покриете с петно

Нестандартни пейки

Тези конструкции са инсталирани не само на лични парцели, но и вътре в къщата, в беседки. Местоположението зависи не само от дизайна, но и от материалите, които се използват при сглобяването на конструкцията..

Пейка във ваната: характеристики

По време на изграждането на баните ще се перат само надеждни материали. Това е дърво, което под въздействието на висока температура, влажност няма да претърпи деформация и няма да промени цвета си. За такива модели те вземат:

 • липа. Лесно се обработва, не се напуква с времето, изсъхва бързо и се нагрява бавно. Минус – платката потъмнява с времето;
 • трепетлика – има лечебни свойства, но при продължителна употреба губи своята красота;
 • абаши. Това дърво има пореста структура, не се нагрява бързо и запазва първоначалния си вид за дълго време..

Солидно дърво

Солидно дърво

Категорично е забранено използването на иглолистен дървен материал или облицовка. При нагряване може да отдели катран, който причинява изгаряния..

Пейките за баня са стационарни конструкции. Тяхното местоположение се взема предвид по време на фазата на проектиране на сауната. Те трябва да имат определена височина, ширина, така че да е удобно човек да бъде поставен върху тях..

Те са изградени от няколко вида:
 • L -образна – за сдвоени със средна площ;
 • прави линии – монтирани в малки парни бани;
 • U-образна форма за големи помещения.

Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване

Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване

Пейките са направени на много нива, така че човек може самостоятелно да избере комфортна атмосфера за себе си. Долните рафтове имат много по -ниски нива на топлина и влажност от горните..

За беседката

Беседка без удобни мебели е безполезна. В края на краищата трябва да има място за почивка. Може да бъде оборудван с пейки, столове, фотьойли или трансформираща се пейка. Той се намира в зависимост от района, дизайнерските характеристики. Кованите мебели от тандем дърво и метал изглеждат привлекателни, както и напълно дървени конструкции. В зависимост от стила на стаята, можете да изберете пейки:

Тази опция може да бъде поставена в беседка

Тази опция може да бъде поставена в беседка

 • пейките са изградени в същия стил. Ако например това е кънтри, то пейките могат да бъдат изградени в комбинация с метал или изключително от дърво. Структурите, изработени от стари мебели или предмети, ще изглеждат красиви. Като опора можете да използвате колела от количка или обикновен коноп, красиво издълбани. Модели с резбовани елементи, декорирани с меки възглавници ярки цветове. Изкуствено остарелите барове, които се използват като седалки, ще добавят чар, комфорт;
 • селски стил – използва се само дърво и то може да отлежава или да се използва с решетки, които стоят в двора дълго време. Те ще бъдат най -добрата база за магазини. Металът и пластмасата не са добре дошли в този стил. Мебелите трябва да са здрави, здрави. Можете да използвате декоративни орнаменти като пелерини;
 • Скандинавски стил включва използването на различни топли и меки предмети. Пейките са изградени за беседка са големи, стационарни са с широки седалки, високи облегалки. За да станат такива мебели привлекателни, се добавят меки възглавници, които се шият по поръчка според размера на мебелите..

Интересен вариант от скрап материали

Интересен вариант от скрап материали

Рядко мебели от камък или желязо се монтират в беседки..

В коридора: къща с душа

Подреждането на коридора е също толкова важно, колкото и изборът на мебели за други помещения в къщата. В края на краищата тази стая е визитна картичка на всеки дом..

На какво обръщат внимание:

 • размерът коридор. Обемните конструкции не могат да бъдат инсталирани в малка стая, те визуално ще го намалят;
 • броя на хората, живеещи в У дома. Ако семейството е голямо и площта ви позволява по -добре да инсталирате функционална пейка с чекмеджета в коридора. Тя трябва да бъде голяма и удобна;
 • какви функции ще бъдат възложени на пейката;
 • в какъв стил ще се произвежда.

Във вътрешността на коридора

Във вътрешността на коридора

За тази стая се закупуват модели, изработени от различни материали:

 • пластмаса – моделите се комбинират с други материали: дърво, ПДЧ или ПДЧ. Мебели за коридори рядко се строят от тях, само ако интериорът ви позволява да го впишете. Пластмасата може да има различна цветова форма. Пластмасовите пейки са лесни за почистване и транспортиране;
 • дърво – издръжлив, надежден дизайн. Поради плътната си структура дървото не абсорбира влагата, не изсъхва под въздействието на слънчевата радиация. За производството на мебели се използва иглолистна дървесина, трепетлика, елша, дъб. Такива модели могат да имат издълбан модел на краката, подлакътниците или таблата. Дървото е боядисано с тониращ лак, за да се запази текстурата на материала;
 • MDF и ПДЧ – използва се при изграждането на мебели. Такива дизайни са оборудвани с чекмеджета или могат да заемат цялото пространство под продукта. Този материал се използва за изграждане на мебели в хол, спалня. Тя може да бъде с различни цветове, покрита с ламиниран филм, което повишава устойчивостта на влага;

Удобно съхранявайте различни дреболии

Удобно съхранявайте различни дреболии

 • подправен – не е подходящ за всички коридори. За да не претоварва тази стая, такива конструкции са изградени малки. Те изпълняват само основната си функция – можете удобно да седнете на нея. Мебелите могат да бъдат подплатени или изградени с красиви шарени подлакътници;
 • ракита – красиви модели. Те са по -ниски по сила от своите колеги, но красотата им свежда до минимум този недостатък. Такива конструкции се изграждат както с кутия за малки предмети, така и без нея;
 • комбинирани – използват се дърво и метал. Такива дизайни са практични и надеждни. Рамката на конструкцията е изградена от метал, а частите, на които седят или поддържат гърба си, са изработени от дърво.

Когато избирате пейки за стая, не можете да бъдете толкова строги по отношение на материала и неговите свойства, за да издържате на резки температурни промени.

Стилът на Прованс

Стилът на Прованс

Скъпа

Детските мебели са изградени в съответствие с нормите, установени от нашето правителство. Следователно се налагат високи изисквания към избора на материал, бои, предписани в SPIP. За изграждането на пейки се използват естествени материали или пластмаса, която не съдържа вредни примеси.

Видове пейки за деца, в зависимост от местоположението им:

за улицата – използват се дърво и метал. Краката са изработени от стомана, която се обработва за подобряване на техните свойства, устойчивост на влага. Такива дизайни нямат гръб, редки модели могат да имат подлакътници. Горната част е изработена от дърво и всички части на металната рамка са покрити с нея, за да покрият всички остри ъгли. Такива модели са украсени с многоцветна боя, която се използва за боядисване на всички компоненти на продукта;

Детска версия под формата на кон

Детска версия под формата на кон

за детски градини и детски площадки се монтират пейки от дърво. Такива дизайни са най -подходящи за деца. Те не съдържат вредни вещества, няма остри ъгли и стави, за които едно дете може да се нарани. В съблекалните могат да се монтират пейки, чиято височина не достига половин метър. Те са мобилни и лесни за придвижване из стаята;

пластмасови конструкции са монтирани за частни детски площадки. Те се различават по разнообразие от модели, цветове. Те могат да бъдат направени под формата на любимите ви животни, анимационни герои. Пейките са леки и надеждни. Гърбът може да бъде направен във формата на слънце, гъсеница, пеперуда. Неразделна част е разнообразието от цветове..

От старо, креватче

От старо, креватче

Често такива дизайни могат да се комбинират с маса, балдахин. Ако е направена пейка за на децата публична платформа, трябва да вземете предвид всички правила, установени от правителството. За изграждането на детска конструкция в частна къща можете да използвате пластмасови модели.

Ъглова пейка за градина, дом, кухня

Пейките са изградени от различни материали: камък, метал, пластмаса, дърво. Сред разнообразието от форми и видове пейки, ъглови модели изглеждат особено интересни. Те са компактни, но по -просторни и красиви. Могат да бъдат проектирани много видове ъглови пейки:

 • ъглова трансформираща се пейка – такъв модел се състои от малки прави участъци, които при необходимост могат да бъдат пренаредени, като същевременно се приспособява конструкцията към условията на друго пространство;

Ъглов вариант

Ъглов вариант

 • на градинския парцел можете да намерите много места, които могат да се използват за създаване на удобно място за почивка. Проста ъглова пейка, поставена до стената, е лесна за инсталиране и не изисква използването на програми за изчисление. За да го сглобите, трябва да подготвите рамка, дърво, което ще служи като седалка. Инсталира се близо до свободна стена, която е обшита с дъска;
 • ъглови пейки от естествен камък. Такива конструкции се монтират на лични парцели. Те са надеждни, без гръб и декор. Такива модели се произвеждат във фабрики;
 • ъглова пейка с маса. Дизайнът има пейки, разположени между масата. Тя може да бъде малко по -голяма и по -висока по размер, или да има различен цвят. Това само ще придаде на композицията уникален вид..

Може да бъде украсена с цветя

Може да бъде украсена с цветя

Такива модели са изградени от дърво, рядко, когато стоманата може да се използва като рамка. За красота те са украсени с различни декоративни елементи.. Ако това са дървени конструкции, тогава като декор могат да бъдат издълбани елементи, направени на краката на модели, табла. Ако дизайнът е комбиниран, тогава се прави красиво коване, може да се направи на гърба или подлакътниците.

Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване

Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване

Как да направите дървена пейка със собствените си ръце? 205+ (Снимка) Различни опции за използване

Когато избирате от кой материал да направите пейка за личен парцел или за коридор, парна баня, детска площадка, трябва да вземете предвид не само нейната красота, но и нейните свойства, надеждност.

ВИДЕО: Пейки направи си сам

Thanks! You've already liked this