Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол)

Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол)

Говорейки за нюанси, трябва да се споменат настолни лампи. Именно за тях плафонът често се превръща в ключов елемент на дизайна. Ще изглежда ли добре в хай-тек? Ще отговаря ли на японския стил? Изглежда ли добре, ако го погледнете не в интериора, а отделно? Вижте DIY идеи, които определено ще ви харесат.

Съдържание на тази статия:

Какви са лампите и сенниците по тях?

Всички настолни лампи могат да бъдат разделени на две големи групи:

 • Работници. Такива дизайни дават ясна насочена светлина към определено място. Добре е, ако трябва да запалите клавиатурата си или да напишете нещо. Най -често оборудвани с гъвкав метален крак, конусен сенник на лампата и щипка за дрехи в края. Побира се на всяко работно място, цветът варира в по -голямата си част, дизайнерските характеристики претърпяват само козметични промени.
 • Декоративни. Такива конструкции се различават от работниците по това, че кракът им не се огъва, а основата е плоска, което осигурява стабилност. Те осигуряват разсеяна мека светлина и повече подчертават определено място в стаята, отколкото го осветяват. Техният дизайн е много по -разнообразен – формите и цветовете се променят, използват се различни техники за декорация..

Квадратна лампа

Квадратна лампа

Що се отнася до дизайна, как да направите плафон със собствените си ръце и как да поставите лампа в интериора, говоренето за първото е почти безсмислено.. Те са много подходящи за всяко работно място и тук тяхната роля приключва.. Декоративните лампи са много по -интересна и обширна тема..

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Правила за дизайн на осветление: Настолни лампи за маса. Най -добрите варианти за всеки

Кадър

Рамката на лампата може да изглежда много различно, в зависимост от каприза на дизайнера.. Но материалите, от които може да се направи, има определено количество:

 • Благороден метал. Най -често е бронзов – изглежда великолепен, с нотка на древността и просто идеално се вписва в класическия интериор. Абажурите обикновено са също бронзови, от стъкло или плат. Дълготраен, не се страхува от влиянието на околната среда, но има висока цена.

Подова лампа за десктоп

Подова лампа за десктоп

 • Друг метал. Обикновено това е нещо с по -ниска цена, но позлатено или направено от бронз. Изглежда не по -малко великолепно, издържа не по -малко дълго време, особено ако правилно се грижите за основата и не чакайте, докато започне да се отлепя. Цената е много по -ниска и това е основното предимство.
 • дърво. Лакиран дървен крак със същата основа изглежда благородно, особено ако изберете красива дървесна порода. Често декориран с дърворезба, той е по -евтин от метал. Подходящ както за класически интериор, така и за различни еко стилове. С течение на времето той може да се отлепи и да загуби блясъка си, но се поддава на ремонт.

Абажурите обикновено са затворени в плат, тънки дървени дъски, оризова хартия или стъклена чаша.

Метална версия с гъвкав крак

Метална версия с гъвкав крак

 • Керамика. Такава основа изглежда елегантно – керамиката се поддава добре на обработка и кракът може да изглежда напълно дантелен. Не се страхува от въздействието на външната среда, може да стои в кухнята, лесен за почистване. Единственият недостатък е крехкостта. Ако изпуснете такава основа, тя ще се напука в най -добрия случай, в най -лошия случай ще се счупи. Абажурите обикновено са от тънък метал или плат.
 • Стъклена чаша. Често кракът от него прилича на кристален, изглежда прозрачен и тънък. Предимствата са същите като тези на керамиката – толерира всякакви условия без вреда, лесно се почиства. Основният недостатък е същият – ако падне, той ще се счупи. Абажурите обикновено са леки, от тънко стъкло или хартия.

Класически стил

Класически стил

СъветиВинаги трябва да видите дали рамката ще се впише в интериора. Така че, ако имате класически стил, всеки от тях ще ви подхожда. Но ако имате висока технология, тогава само метал (за предпочитане сребро) или стъкло ще изглежда добре.

Ще ви бъде интересно: ОБЗОР: Кои съвременни полилеи и осветителни тела са подходящи за антрето / кухнята / спалнята? 205+ опции за снимки с опънати тавани

Плафон

Точно същото важи и за плафона – той може да изглежда много различно, в зависимост от това каква форма ще го направи дизайнерът и как решава да декорира.

Но няма толкова много материали, от които може да се направи:
 • Пластмаса. Лек материал, който може да бъде повреден възможно най -малко. Не се страхува от влага или ниска температура, лесно се почиства дори с агресивни химикали. Но може да се спука, ако го ударите. Цената на пластмасата е по -ниска от тази на другите материали, обикновено изглежда съответно. Освен това винаги има шанс да се купи нискокачествен продукт, при който плафонът, при нагряване, ще започне да се топи слабо и да излъчва неприятна миризма – това се случва, ако пластмасата не е била тествана преди да влезе в производство..

Плат, класически нюанс

Плат, класически нюанс

 • Хартия. Това е и лек материал, който е много по -чувствителен към околната среда. Високата влажност може да доведе до изкривяване; силен удар може да го счупи. С течение на времето той променя цвета си – или избледнява, или избледнява. Но нищо няма да му се случи от есента и обикновено, въпреки ниската цена, хартията изглежда много добре. Такива дизайни изглеждат особено изгодни в японски стил интериор – цветът трябва да бъде жълтеникав, като оризова хартия, а отгоре трябва да бъде боядисана под формата на йероглифи.
 • Текстилни. Тя може да бъде лека тънка материя, или може да бъде дебела, практически непроницаема за светлина. Може да е трудно да се почисти – тъканта се страхува от агресивни химикали. Но изглежда красиво, не страда при падане, може да бъде украсено с бродерия и също не е твърде скъпо.

Разнообразие от нюанси на платове са дизайни, изработени от дебели конци или панделки – те изглеждат красиви поради сложно тъкане.

Безсмъртна класика

Безсмъртна класика

 • Метални. Тежък материал, който обикновено върви добре със стъклено или метално стъбло. Не се страхува от външната среда, няма да се счупи, ако падне, изглежда добре, лесно се почиства. Но – скъпо е. С течение на времето може да започне да ръждясва или да променя цвета си, но това обикновено се решава чрез правилна обработка.
 • Стъклена чаша. Много красив материал, който променя цвета на светлината, идваща от лампата и изглежда особено добре, ако използвате техниката на витражи. Не се страхува от околната среда, но може да е трудно да се измие – ако го направите неточно, може да останат ивици или други следи. Също така, от падане, най -вероятно ще се раздели.
 • Тънки дървени матрици. Най -добрият материал за екоинтериор, изглежда добре, но е трудно да се почисти – избледнява и се деформира от химията. Той ще промени цвета си с течение на времето, може да се повреди, ако падне. Но нищо не е по -добре за средиземноморския стил..

Опция за шкаф

Опция за шкаф

СъветиУверете се, че абажурът съответства на стила на основата. Така например, тънък, грациозен стъклен крак няма да съвпадне с тежки метални плотове..

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Кухненски полилеи в модерен интериорен стил (255+ снимки). Коя да избера?

Декорации и цветове

В допълнение към материала, от който е изработен абажурът, ролята играе и начинът на декориране..

Това може да бъде:

 • Живопис. Можете да рисувате хартия, дърво, пластмаса и дори метал. Можете да го направите сами, като закупите едноцветен абажур или можете да закупите готова лампа с шарка. Когато купувате, уверете се, че е достатъчно професионален, за да няма петна и размазан цвят по него..

Творчески продукт

Творчески продукт

 • Конец. Обикновено са украсени с дърворезби, дървени абажури. Това може да бъде модел, може да бъде рисунка, или може да бъде през дупки. Във всеки случай резбован абажур обикновено изглежда дантелен, оригинален.
 • Гравиране. Аналог на дърворезбата, който се използва при декориране на стъкло и метал – извършете процедурата за гравиране вкъщи няма да работи, ще трябва или да поръчате от капитана, или да купите готова рисунка. Интересно е, че гравирането може да бъде и различно – едното е по -прецизно, другото е за по -големи изображения, третото (метод за пясъкоструене) прави цялото стъкло матирано и оставя прозрачни области върху него под формата на модел.
 • Бродерия. Използва се за декориране на плат, може да се направи или ръчно, или да се купи готов.

Има много техники за бродиране, можете да изберете на вкус – сатенен бод, кръст, други, по -малко известни.

Красива лампа в бяло

Красива лампа в бяло

 • Дантела. Ако имате нюанс, изработен от нишки, тогава е напълно възможно да го плетете на една кука или да го плетете. Тя ще изглежда ефирна и ще изглежда страхотно в класически стилове, характеризиращи се с романтизъм – например в Прованс.
 • Плетене. Аналог на дантела, но от по -дебели нишки. Тя може да бъде дантела или плътна и тогава ще получите аналог на нюанс, изработен от плат, само малко по -ярък и по -специфичен на вид.
 • Изгарям. Използва се за декориране на дървени плафони, позволява ви да създадете рисунка, не използвайки боя, а използвайки високи температури. Може да се направи и у дома, ако имате подходящ инструмент.

Продукт под формата на чиния

Продукт под формата на чиния

 • Витраж. Класическият начин за изработка на стъклени сенки. Изглежда красиво не само поради модела, но и поради факта, че светлината, преминаваща през цветно стъкло, също променя цвета си. Полезно е да запомните, че витражите са по-крехки от масивното стъкло, така че не бива да изпускате такава лампа.
 • Цветно стъкло. Тя може да бъде прозрачна или матова, но също така се отнася до методите за декорация. Светлината, преминаваща през него, се променя и можете да получите любопитен акцент..

В допълнение към това как е декориран плафонът, трябва да вземете предвид какъв цвят е по отношение на основата.:

 • Същото. Лампа от същия цвят е добър акцент, който може да изглежда малко скучен. Ако просто се нуждаете от акцент, който да съответства на тона на останалата част от стаята или контрастен, тогава това е добро решение..

Стъклен вариант

Стъклен вариант

 • Сенки. Основата е по -тъмна, сянката е по -светла – това също е класика. Такава лампа изглежда малко по -интересна, но може да служи абсолютно същото – еднакъв акцент върху нещо.
 • Контраст. Основата на един цвят, сянката на друг, контрастиращ с него. Това създава напрежение, което прави лампата да изглежда по -интересна. Подходящ само в хомогенни помещения без други акценти – например в минимализъм или хай -тек. В по -цветните интериори просто ще се загуби.

Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол) Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол) Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол)

Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол) Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол)

И, разбира се, дали цветът като цяло подхожда на интериора силно влияе върху възприятието..

Ще ви бъде интересно: ОБЗОР: Модерни полилеи за хола: 195+ (Снимка) Интериорни решения

Идеи за плафон със собствените си ръце

Само настолни лампи са подходящи за настолна лампа – защото без рамка просто няма къде да се хванете за нея. Рамката може да бъде:

 • Извадете от стара лампа, която не работи дълго време. Ако обичате да прибирате стари неща с надеждата, че един ден те ще ви бъдат полезни, това решение е подходящо за вас. Достатъчно е само да развиете капака и да премахнете покриващия го плат или хартия от рамката.

Приглушена светлина за спалнята

Приглушена светлина за спалнята

 • Направете от тел. За да направите това, трябва да разточите пръстен от дебел проводник и да завиете към него стелаж с по -тънка жица – най -малко шест парчета. Резултатът трябва да бъде полукръгла кошница, която да отговаря на размера на вашата лампа.
 • Изработен от тел, но по различен начин. За да направите това, трябва да навиете два пръстена от дебела тел и да ги свържете с тънки стелажи, за да направите “тръба”. За здравина можете да го оплетете с тънка тел по дължина, но това не е необходимо.
 • Направете от пластмаса. Отрязваме горната част на петлитрова бутилка, вкарваме плафон в гърлото – и сега най -простият плафон е готов. Основното е, преди да започнете да го оставяте за дълго време, проверете дали пластмасата се стопява..

В златист цвят

В златист цвят

Тогава е достатъчно просто да украсите рамката, така че да се превърне в абажур.

Можеш да използваш:
 • Текстилни. Просто е пришит към рамката, като калъф. Можете дори да използвате дрехи, които вече са ненужни, ако интериорът го позволява – например, ако имате гръндж.
 • Хартия. Най -добре е да вземете плътна, да я закрепите с лепило или кламери.
 • Ленти. На рамката е изтъкан някакъв вид кошница.

Ако обичате да плетете, можете да покриете рамката с плетени шарки..

Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол) Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол) Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол)

Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол) Сенник за настолна лампа: Важен аксесоар във всеки интериор (160+ снимки за баня, кухня, хол)

Основното е да се уверите, че нищо не изгаря, не се топи, както и че всичко е комбинирано. Основа с крак, крак със сенник и цялата лампа като цяло – с интериора, който ще го обгражда.

Ще ви бъде интересно: ПРЕГЛЕД: Модерни полилеи в интериора на спалнята (190+ снимки) – Как да изберем ярък дизайнерски елемент за спокойна обстановка?

ВИДЕО: Красив и стилен абажур „Направи си сам“

Изход

Всъщност има много възможности за сенници за настолна лампа. Основното е, че избраната мебел се вписва стилно и удобно в дизайна на стаята..

Thanks! You've already liked this