Комбинацията от тапети и мебели в интериора на хола / спалнята / кухнята / детската стая. Колко важен е изборът?

Комбинация от тапети и мебели

Основният довършителен материал ще създаде настроение в стаята. Най -често тапетът е такъв материал. Има нюанси в текстурата и в други параметри. Но най -важното е да изберете правилния цвят на тапета в интериора. Процесът трябва да се подходи вече подготвен. Повече подробности по -късно в статията.

Какво може да повлияе на избора на цвят?

Не е обичайно да се правят всички стаи в къщата в същия стил..

Те трябва да се различават един от друг. Това се прави и с довършителни материали. Веднага трябва да разберете как ще се използва стаята? За хола нормалното състояние е състояние на забавление, караница. Обикновено гостите се събират там. Собственикът на апартамента е изправен пред задачата да създаде ярка среда, така че гостите да не се отегчават..

Цветови опции

Опции за цвят

Обратната ситуация със спалнята. В спалнята по -голямата част от времето се прекарва в сън, съответно трябва да има спокойна атмосфера. Не можете да използвате сенки в спалнята, които дават заряд на енергия и потискат мързела. С такава среда няма да можете да се отпуснете. Въпросът за размерите не може да бъде отхвърлен. Довършителният материал играе важна роля във визуалното възприемане на пространството. Има трикове, които увеличават пространството. Има начини да компенсирате твърде просторните стаи. Важно е само да не бъркате нюансите..

Цвят в стил Прованс, идеален за спалнята

Цвят в стил Прованс, идеален за спалнята

Характеристики на осветлението

Изборът на цвят също се влияе от характеристиките на осветлението.. Когато прозорецът гледа към северната страна, това води до лошо качество на осветлението. Естественото осветление с лошо качество трябва да бъде компенсирано. Не е достатъчно да поставите лампи. Също така трябва правилно да изберете цвета на материала..

СъветиЗа да избегнете дискомфорт в тъмна стая с изключени светлини, трябва да използвате светли нюанси. Препоръчително е да не излизате от мода.

Този цвят ще добави повече светлина в стаята ви.

Този цвят ще добави повече светлина в стаята ви.

Не може да се използва безмислено само защото сте харесали сянката или орнамента им. Някои стилове в това отношение са строги, например, той е бароков или класически. Има по -малко проблеми с конвенционалната модерност, но има и изисквания тук. Те влияят върху яркостта. Трябва да можете да комбинирате правилно. Не можете да използвате различни нюанси в една композиция. Важно е да се поддържа хармония навсякъде.

Цветът на тапета трябва да е в хармония с мебелите..

Въпросът за практичност не може да бъде заобиколен. Мръсотията върху бели нюанси е много забележима. За спалня или хол това не е толкова важно. Този фактор е по -важен за кухня. Тавани и стените се замърсяват там много по -бързо. Близостта на печката, топлината от фурната, готвенето, липсата на свободно пространство – всичко това прави стените много уязвими..

СъветиТрябва да изберете практични материали.

Лекувайте това и към детската стая. Децата могат случайно да намажат или напишат върху тях..

Практичността в кухнята е на първо място

Практичността в кухнята е на първо място

Местоположението на материала също е ключов фактор. За един е по -добре той да се намира на стената. Други се чувстват по -органични на тавана. Трябва да опитате сянката предварително, дори преди да залепите. Това ще ви помогне да разберете правилния избор..

Нюансите на избор за залата

За вътрешната среда има четири фактора, които влияят върху избора на цвят на материала:

 • Трябва да погледнете ориентацията спрямо кардиналната посока.
 • Оценете стила на интериора.
 • Определете дали многоцветните мебели.
 • Трябва да се придържате към вашия вкус.

Черното ще направи стаята стилна

Черното ще направи стаята стилна

Понякога дневните са многофункционални. В обичайния смисъл холът е необходим за свободното време. Кухнята се използва за хранене, а спалнята за сън. Ако всички горепосочени действия се извършват в хола, тогава гъвкавостта ще бъде важен фактор..

 • Трябва да се има предвид, че хората се хранят в хола, което означава, че шансът за заразяване се увеличава. Децата ще играят там, така че трябва да създадат забавна среда..
 • Ще има и мечта. Следователно също е невъзможно да се прекалява с яркостта. Няма да можете да заспите нормално с ярки цветове..
 • Помещенията трябва да бъдат разпределени отделно. Но не трябва да има очевиден контраст. Това е особено подходящо в ситуации, при които материалът трябва да се сменя в няколко стаи едновременно. След преместване от бледа стая в светла, очите ви могат да започнат да се пулсират. Това не трябва да се допуска.

Дискретен, но ярък и стилен печат

Дискретен, но ярък и стилен печат

Комбинация от нюанси на мебели и довършителни материали

Изборът се извършва след закупуване на мебели. Тапетът трябва или да заложи мебелите, или да го подчертае. Те не трябва да привличат вниманието към себе си. Тази поръчка е лесна за обяснение. По -лесно е да се сдобиете с нови, отколкото да смените напълно мебелите. Ако контрастът на мебелите е тъмен, тогава трябва да използвате светли. Допускат се топли нюанси като круша, горчица, пясък.

Тон, съответстващ на мебелите

Тон, съответстващ на мебелите

Това правило не играе обратно..

СъветиБелите мебели не трябва да се украсяват с тъмни тапети..

Белите мебели дават почти пълна свобода на избор.

Не можете да вземете само бял тапет, в противен случай той ще се слее с фона.

Цветът може да бъде:

 • лилаво;
 • смарагд;
 • сапфир.

Бежовите нюанси ще придадат на стаята спокойна вътрешна атмосфера.

Ако в стаята има кафяви или червеникави мебели, трябва да използвате тъмни.

Мебели от череша ще се комбинира с:

 • бордо;
 • лилаво;
 • богато зелено.

Тази гама е създадена, за да развесели

Тази гама е създадена, за да развесели

В интернет има препоръки – тапетът може да е блед. Този съвет е по -подходящ за спалнята, отколкото за хола..

Сега е модерно да се купуват сини мебели. На външен вид изглежда стилно, а не евтино. Синьото не е скучно. Фонът на стаята директно зависи от целта на използването на хола. Използването на хола за отдих изисква използването на червено или жълто.

За релаксация трябва да използвате тапет:
 • бежово;
 • сметана;
 • светло синьо.

Прасковените мебели се използват по -рядко. Когато купувате предмети в прасковен нюанс, трябва да осветите фона в стаята. Тук по -светлият фон ще помогне да се откроят мебелите. Изглежда елегантно с праскова:

 • Сиво;
 • син;
 • перлен нюанс.

Синьото никога не става скучно

Синьото никога не става скучно

Нюанси на местоположението

Трябва да се помни за местоположението на хола, когато купувате материал. Когато страната е с изток или запад, няма значение къде са инсталирани прозорците. Това не се отнася за ситуации, при които прозорците са запушени от високи дървета. Тогава могат да се наблюдават проблеми с осветлението на помещението. Проблеми се случват с приземните етажи, когато прозорец гледа на юг или север, или когато гледката към прозореца е възпрепятствана от дървета. Тогава може да има две възможности: когато няма достатъчно светлина или когато има твърде много светлина..

Ярки тапети за стаи с малко светлина

Ярки тапети за стаи с малко светлина

 • Ако в стаята има малко светлина и прозорецът гледа на север, това означава, че през лятото ще има много малко светлина. Осветлението идва от светлината, отразена от небето. Не може да се използва сиво или синьо. Тези цветове ще съответстват на нюанса на небето съответно през зимата и лятото. Не можете да използвате бледи нюанси, студени контрасти. Можете да запазите стаята с тапет с ярък цвят..
 • Твърде много светлина също е вредно. Очите болят, не можеш да се концентрираш върху нищо. Тогава си струва да използвате студените. Това е светло каки, ​​бежово сиво. Допуска се тъмен фон.

Червено или жълто не може да се добави към първоначално светла стая. Лъчите ще отскачат от тях и очите ще започнат да се уморяват повече. Бялото се откроява от неутралните.

За стаи с добра дневна светлина

За стаи с добра дневна светлина

Нюанси на човешката психология

червенПравилният избор влияе върху това дали човек иска да бъде в стаята или не.. За хола се считат за идеални червен. Това ще даде празнична атмосфера, ще даде енергия. Трудно е да бъдеш в такава стая дълго време. За рядък престой в стаята е подходящ червен нюанс. Той по никакъв начин не е подходящ за релаксация, по -скоро обратното – цветът дава сила за по -нататъшна работа.

ЖълтоПрепоръчително е да не използвате само червени, а да ги разреждате с неутрални нюанси.. По -спокойно е жълтото. Наличието на жълти ще даде на стаята атмосфера на семеен комфорт. Това може да включва златист оттенък. Той също така дава известен заряд на енергия, но цветът не е толкова агресивен. Бледото злато и царевицата също могат да бъдат включени в тази категория..

Семейна атмосфера

Семейна атмосфера

СинИзползвайте синьо, за да създадете спокойна среда.. Те действат като стабилизатор на налягането и нервите. Прекомерната употреба на синьо в декорацията ще накара гостите да се почувстват претоварени. Ако прозорецът гледа на север, тогава може да се използва ярко син оттенък. Той принадлежи към топлите.

ЗеленоЗелените дават асоциация с природата. Някои може да го свържат с пролетта, с листата, с гората. Подобно на синьото, зеленото има успокояващ ефект върху хората. Всекидневната със зеленина може да се използва за медитация. В зависимост от страната на подреждането на страните се избира температурата на зелената сянка. Въпреки че бежовият нюанс се счита за класика, можете да прекалите с него и тогава стаята ще стане скучна. Не дава никакъв прилив на енергия, не влияе по никакъв начин на настроението..

Комбинация от множество зелени текстури

Комбинация от множество зелени текстури

БежовоБежовото може да се използва като неутрален фон.. Модната тенденция е използването на сиво. Той също така включва всичките му нюанси. Ако цветът на мебелите е прекалено наситен или мебелите отделят много внимание на себе си, те могат да бъдат засенчени със сиви тапети. Материалите със студени изглеждат органично за високотехнологични помещения и за промишлени помещения.

Ще ви бъде интересно:

Красиви тапети за хола: 150+ снимки на интериора. Идеи за модерна комбинация

Течен тапет в интериора на обикновени стаи (150+ снимки): Характеристики на използване

Модерен тапет за кухнята (240 + снимки): Идеи 2017

Тапети в интериора (190 + снимки): от теория до практика. Оригинални идеи в крак с времето

Избор на тапет в коридора и коридора (50+ снимки): Ние създаваме домашен интериор със собствените си ръце

В зависимост от стила на интериора:

 1. С минимализъм трябва да използвате монохромни нюанси. Освен бяло, той е бежов и сив.
 2. За селския стил жълтото, синьото, червеното се считат за местни. Освен това са подходящи както богати, така и деликатни нюанси..
 3. Със стил Прованс трябва да се съсредоточите върху пролетните нюанси. Това е розово, кремаво, лавандулово.
 4. За хай-тек, както ярки, така и неутрални сиви ролки са еднакво подходящи. Тук трябва да анализирате как изглеждат мебелите на практика.
 5. За класически интериор се нуждаете от класически неутрални нюанси. Можете да използвате пастелен фон. Тук не може да има ярки материали.
 6. В скандинавския стил, тапети с пъстър мащаб също не са добре дошли.
 7. Стилът на синтеза стои отделно. Там трябва да се използват ролки с различни нюанси. Трябва да омекотите такива ролки с кафяви или бели мебели. Стените могат да бъдат залепени със златни тапети.

Тапет в стил Прованс

Тапет в стил Прованс

Фюжън стил

Фюжън стил

Ангажимент към Фън Шуй

За тези хора, които вярват в източните учения, интересуват се от философията на Фън Шуй, следната информация ще бъде полезна.

Според тази философия има няколко елемента и когато подреждате стая, трябва да отделите тези елементи..

Дървото не може да се сблъска с метал, огън с вода. Всеки от елементите има своя собствена посока и собствен набор от нюанси..

 • Изборът на семейна дестинация включва използването на червено и зелено.
 • За кариера черното и синьото са благоприятни..

Също така е важно да се вземе предвид в кой сектор на апартамента се намира холът..

Намирането на стая в северния сектор ви задължава да се придържате към елемента Вода. Тогава тапетът трябва да е син или черен. Важно е да изберете точно топли нюанси на синьо или черно. Тъмните нюанси ще направят тъмната стая да изглежда още по -тъмна. Допуска се неутрално бяло.

Черно, подходящо за кариера

Черно, подходящо за кариера

За стаите в западните сектори, различни правила. Жълти, златни, сиви нюанси са добре дошли тук. За север и югоизток трябва да използвате теракота и оранжево, тъй като това са цветовете на Земята.

За източните стаи трябва да използвате зелено. Това е елементът от дърво. За помещенията, разположени на юг, трябва да използвате всичко, което наподобява цвета на Огъня. Той е червен, оранжев, лилав. Но философията не забранява използването на зелен нюанс за декорация на стени.

Зелено - елементът от дърво

Зелено – елементът от дърво

Няма толкова много възможности за хола в центъра на апартамента – това са нюанси на червено и кафяво.

Избор за спалнята

За спалнята трябва да подчертаете, че денят ще започне с тази стая. А настроението на човека зависи от това какъв цвят на тапета се използва. Трябва веднага да се отбележи, че агресивните цветове са забранени. Няма да има качествен сън, а досадните ще доведат до разочарование и кавги. Твърде незначителното също няма да доведе до нищо добро, тъй като стаята не трябва да превръща човек в мързеливо същество.

Трябва незабавно да обмислите селекция от популярни нюанси:

Синьото отпуска и успокоява

Синьото отпуска и успокоява

 • Често се избира синьо, тъй като те успокояват, въпреки тяхната студенина. Можете да използвате само синьо, но не и синьо. Синьото е разрешено само за компактни помещения – може визуално да ги разшири.
 • Настроението на зелено е идеално за спалнята. Цветът дава релаксиращи емоции, облекчава стреса, позволява ви да се отпуснете.
 • Не напразно универсалните носят такова заглавие – те могат да се използват навсякъде. Всичко може да се комбинира с бяло. Стаята ще бъде светла, отворена, но ако има и други нюанси заедно с бялото. Наличието само на бяло ще направи стаята без лице. За малки спални това е добър вариант. Съчетава се с най -популярните цветове. Те могат да се използват в спални с лошо осветление..
 • Използването на жълти цветове компенсира този недостатък. Подобно на бялото, кафявото може да бъде класифицирано като универсален нюанс. Всъщност никога няма да мине. Той има най -положителен ефект. Можете да се отпуснете в такава стая..

Кафявото е универсален нюанс

Кафявото е универсален нюанс

Има ли противоречиви цветове за спалнята?

Има няколко цвята, които при определени обстоятелства може да се използва в спалнята. Но трябва да направите резервация веднага – цветовете са противоречиви. Например, това е червен тапет. Това е цветът на агресията, лидерството и господството. Той е харесван от лидери, хора, които са спокойни. Цветът се използва по -често в хола, но може да се използва и в спалнята. Но тогава червеният тапет ще трябва да се разрежда с леко покритие..

Синьото е студено. Трябва да се разрежда. В противен случай синият тапет ще предизвика меланхолия и депресия. За малки спални това е забранено..

Синьо само за големи пространства

Синьо само за големи пространства

Черното е в състояние да смаже наситеността му, така че тук са необходими пръски бежово или бяло. Изцяло черен интериор за спалня е неприемлив.

Кардинални указания за спалнята

Както в хола, кардиналните точки играят голяма роля в спалнята.. Особено ако собственикът на апартамента се интересува от Фън Шуй. Ако прозорците са обърнати на юг, тогава няма да има проблем със светлината. След обяд ще има твърде много светлина, така че трябва да я абсорбирате:

 • син;
 • лилаво;
 • теракота.

Всички горепосочени правила са приложими само за просторни спални. Не е необходимо да използвате тъмни за компактни спални. Когато прозорецът излезе на северната страна, ще има недостиг на светлина. Тогава дори широко отворени завеси няма да оправи много ситуацията. Ще трябва да използвате тапет в бежов, златен или жълт нюанс.

Бохемски стил

Бохемски стил

Комбинация от цвят на тапета и мебелите

Прието е да се планира общата гама предварително, така че на практика да не се окаже откровено неуспешна комбинация от довършителни материали и мебели..

 • За светлина мебели трябва да вземете подходящи материали. Тези тапети могат да бъдат златни, бели и бежови тапети. В стаи с големи стени може да се играе контраст. Тоест можете да използвате черни мебели и бели тапети и обратно. Топли и студени нюанси не трябва да се смесват при никакви обстоятелства..
 • Що се отнася до тъмните мебели, тя се отнася до топли мебели. Съответно студените нюанси не могат да се използват в тапетите. Подходящи цветове са бяло, пясъчно, охра, кафяво. Мебелите трябва да действат като рециклиран материал, докато тапетите ще бъдат основният елемент..

Има и някои смели решения за добавяне на светли цветове към скучен интериор. Можете да опитате да комбинирате различни видове тапети. Изводът е, че трябва да използвате същата структура на шаблона. Цветовете могат да бъдат всякакви. Можете да направите вертикално или хоризонтално положение, както и вложки и ниши.

Хоризонталните ивици са добри за зониране на стая

Хоризонталните ивици са добри за зониране на стая

За зониране на стаята се използват хоризонтални ивици. В долната част на стаята се използва тъмен тапет с динамичен модел. В горната част на стаята ще има спокойни тонове. Вертикалните ивици могат да бъдат монохромни. Ширината на лентите може да бъде избрана същата като размерите на леглото. Материалът може както да достигне тавана, така и да излезе извън него. За създаване на пространство са необходими вложки. Зоната над леглото често е подчертана.

СъветиАко в стаята има ниша, тогава си струва да я направите същата като другите стени..

За кухня

Кухнята има абсолютно същите изисквания за избора на тапет. Необходимо е да се вземе предвид степента на осветеност, размерът на стаята. Прието е да се компенсира липсата на осветление с топли цветове в тапета. То:

 • бежово;
 • сметана;
 • жълт тапет.

Топъл нюанс не се изисква, ако в стаята има много светлина. Тук трябва да изберете неутрален.

Това е избор:

 • праскова;
 • пшеница;
 • тапет от маслини.

Подходящи са заглушени студени нюанси. Те ще придадат на кухнята уютна атмосфера..

Добър тон за голяма кухня

Добър тон за голяма кухня

По -агресивното червено за кухнята се счита за смел цвят. Може да бъде досадно, ако се използва прекалено много с насищане. Червеното е цветът на уверените хора. Философията на Фън Шуй казва, че червената светлина може да увеличи апетита. Ако подходите към въпроса от тази страна, тогава червените тапети за кухнята ще ви бъдат полезни.

СъветиНай -добре е червеният тапет да се разрежда с черни вложки или черни мебели..

Студените нюанси са предназначени да успокоят. Но те не са подходящи за кухнята. В кухнята основното е да предизвикате апетит, а синьото не влияе по никакъв начин на този процес. Не добавя синьо и уют, но ако прозорците са с южно изложение, те дават много светлина. Прекомерното осветление може да се гаси със сини тапети. И червеното, и бялото изглеждат със синьо..

Печат, повишаващ апетита

Печат, повишаващ апетита

Съществува риск излишните червени вложки да нарушат композицията. Зеленото е добре прието навсякъде. За кухнята този сянка е подходящ. Има положителен ефект върху психическото състояние. Това може да включва смарагдови и маслинови нюанси. Крушата и шам фъстъкът са свързани с естествената красота..

Ако зеленото има деликатен нюанс, тогава такъв тапет може да се комбинира с бежови и жълти вложки..

Тази комбинация позволява приветлива атмосфера. Това е много важно за кухнята. Само една стена в кухнята може да бъде зелена – това ще помогне да се открои..

Приветлива атмосфера

Приветлива атмосфера

Техники на проектиране

 • Ако в главата ви няма специални мисли, винаги можете да използвате бели тапети. Можете да комбинирате бели и тъмни тапети. Белите тапети в компактните кухни са класика. Снежнобялата среда прави стаята лека. Можете да използвате бели тапети като засенчващ фон. След това ще трябва да се съсредоточите върху оранжево, маслинено или дори червено..
 • Можете да решите проблема с ниските тавани, като инсталирате тапети с вертикални ивици. Всеки цвят може да бъде. Можете да разширите стаята отстрани, като използвате тапет с хоризонтална ивица..

Вертикални ивици за ниски тавани

Вертикални ивици за ниски тавани

 • Твърде пъстри не са подходящи за кухнята. Те ще се отегчават много бързо и по -скоро ще досадят, отколкото ще се моля..
 • По -добре е да подчертаете една стена с ярък цвят, но всички стени в стаята.
 • Ако има достатъчно големи шарки, тогава цветът трябва да е неутрален..
 • При липса на конкретни цветови идеи можете да изберете нюанси на зелено..
 • Когато мебелите в стаята имат проста форма, а текстилът е също толкова прост, по -добре е да изберете тапет с орнамент..

Ярките мебели и ярките кухненски аксесоари изискват засенчващ елемент. Този елемент трябва да бъде тапет със светъл нюанс. Моделите в този случай не са необходими..

За детската стая

Съществува строга диференциация според възрастта на детето, както и по пол.. През първите три години от живота детето трябва да бъде заобиколено от тапети в пастелни цветове. Не се допускат дразнещи цветове. В периода от три до 6 години детето се нуждае от ярки впечатления и емоции. Можете да изберете най -ярките.

Ярък акцент в кухнята

Ярък акцент в кухнята

Има едно предупреждение в изображенията. Не е задължително те да са много големи. Големите фигури могат да изплашат дете. Същото важи и за геометричните фигури с остри ъгли. Наличието на състав с тези елементи може да предизвика безпокойство при дете. И пастелните цветове няма да помогнат тук. Докато детето расте, можете да използвате напълно възрастни нюанси, превръщайки детската стая в стая за отдих на тийнейджър..

За малкия любител на комикси

За малкия любител на комикси

Ако при момчетата всичко е приблизително ясно, то при момичетата всичко е малко по -сложно.. Те предпочитат цветове от топлия край на спектъра. Ако е възможно, трябва да използвате:

 • розово;
 • праскова;
 • нежно зелено;
 • топъл жълт тапет.

При момчетата ситуацията е обратна.. По -добре е те да направят стая със сини или сиви тапети. Комбинация от жълто и зелено, сиво и оранжево е добре дошла. Можете да използвате довършителния материал в червено и кафяво.

Не трябва да се използват изцяло червени тапети за детска стая. Когато деца от различен пол живеят в една стая, важно е да се подчертаят зоните. Всеки зони трябва да има свой собствен цвят или текстура. Дори ако детето е станало доста пълнолетно, изобщо не е необходимо да правите стаята в черно. Голямо количество черно може да бъде скучно. Не си струва да говорим за деца.

Оригинално решение за тези, които обичат да рисуват

Оригинално решение за тези, които обичат да рисуват

изводи

Хората допускат грешки в един и същи цвят. Ето защо можем да подчертаем няколко прости съвета, които ще начертаят линията под статията:

 • Когато сравнявате две еднакви стаи със зелени и оранжеви произведения, това е първата, която ще изглежда студена. Това е предмет на същото осветление.
 • Във всяка стая цветовете действат почти по същия начин. Зеленото винаги действа като успокояващ цвят. Жълтото придава весело настроение и топла атмосфера. Червеното е дразнител както за деца, така и за възрастни..
 • Важно е да изберете правилното осветление в стаята. За по -студени тонове е необходимо силно осветление. Топлите тонове затъмняват стаята.
 • Еднородност в цвета на финала е позволена в една стая, но не и в целия апартамент.
 • Също така не се допуска силно изменение на яркостта на нюансите..
 • Всички стаи трябва да имат баланс на яркостта.
 • Белите разширяват пространството, тъмните се свиват. За да опънете стени и тавани, трябва да използвате тапети съответно с вертикална и хоризонтална ивица..

Красив коридор

Красив коридор

ВИДЕО: Най -приятните нюанси за вашата спалня

Thanks! You've already liked this