Проектиране на малка баня от 3 кв.м. (60 снимки)

Проектиране на малка баня от 3 кв.м. (60 снимки)

Ако имате малка баня от 3 кв.м. – това изобщо не е причина да се разстройвате. Дори в такова пространство всичко, от което се нуждаете, ще пасне чудесно, основното е да помислите добре върху дизайна. И тази статия ще ви помогне да намерите интересни идеи за вдъхновение.!

Откъде да започна?

Преди да продължите с ремонта на банята, е необходимо да я освободите от всички стари неща и довършителни работи. Следва най -неприятната работа, която е незаменима в къщи, строени до 2010 г. – подмяна на ръждясали водопроводи и кранове с модерни. Ако не обърнете нужното внимание на този етап, всички дизайнерски работи и скъпите материали могат да станат неизползваеми след няколко седмици или месеци от „случайно“ наводнение..

И така, комуникациите са положени. Сега е ред на подовата настилка. Тя трябва да е водоустойчива и за предпочитане топла. За да се реши първият проблем, бетонната основа е покрита с безшевен хидроизолационен филм (залепен към битумен грунд), а ръбовете му са повдигнати по стените с 15-20 см. Отгоре се изсипва финозърнест пясък могат да се поставят постелки. По този начин банята винаги ще има комфортна температура.!

Ако е необходимо, дори преди полагане на пода, стените и таванът трябва да бъдат изравнени. За да се предотврати появата на пукнатини по мазилката, тя може да бъде залепена с фибростъкло. Този екологичен материал ще направи повърхността по-трайна и красива. Вместо гипсокартон, по -добре е да използвате водни панели – те са разработени по специална технология и не се намокрят.

Интериорен дизайн на баня 3 кв.м. - Снимка

Цветни решения за баня 3 кв. М.

Изберете сенници за баня от 3 кв.м. трябва да бъдат много внимателни. Препоръчва се да се използват не повече от три и за предпочитане два цвята. Най -хармоничните комбинации се получават от пастелен фон и скромни акцентни детайли, няколко нюанса по -тъмни..

Напълно неприемливо е да декорирате малка баня в мрачна и богато контрастираща палитра. Напротив, ще бъде по -лесно визуално да разширите пространството с помощта на ефирна, лека скала..

Бял

Това е може би най -традиционният и най -успешният цвят за интериора на банята. Той е перфектен както самостоятелно, така и в комбинация с всякакви други нюанси. В декорацията можете да използвате леко разредени тонове: мляко, сметана или перла.

Дизайн на баня 3 кв.м. в бяло - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в бяло - снимка

Сив

Монохромната простота на метала е най -добрият избор за лаконичен дизайн. До бялата керамика, огледалата, прозрачните прегради, сивото ще изглежда ненатрапчиво и много модерно. В тази спокойна гама ще бъдат подходящи дори пачуърк плочки с различни шарки. Също така красотата на сивото ще бъде подчертана от хромирани фитинги: кранове, дръжки за мебели, рамки и сенници.

Дизайн на баня 3 кв.м. в сиви тонове - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в сиви тонове - снимка

Син

Банята принадлежи на елемента вода, а синьото и синьото са нейните родни цветове. Интериорът на банята в сини тонове е свежестта на планинско езеро, мистериозната дълбочина на морето или прозрачността на извор в знойния ден. Този цвят ще направи една малка стая по -светла и по -обемна. В допълнение, той успокоява добре нервите и също така облекчава умората..

Дизайн на баня 3 кв.м. в синьо - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в синьо - снимка

Зелено

Освежаващият цвят на дивата природа е идеален за декориране на баня от 3 квадратни метра. Желателно е да се подчертаят бледите нюанси на зелено с по -наситени билкови шарки, изпъкнали с кафяво или сиво. В комбинация със зелен, мрамор, груб камък, мед, глина, дървото изглежда по -добре от лъскавата бяла керамика.

Дизайн на баня 3 кв.м. в зелени тонове - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в зелени тонове - снимка

Бежово

Неутралният, леко топъл нюанс на капучино във вътрешността на малка баня ще се хареса на всички, които обичат домашния уют и традиции. Златните детайли ще се открояват отлично на фона му. Можете красиво да допълвате бежовото с тъмнокафяви, карамелени и кремави цветя..

Дизайн на баня 3 кв.м. в бежови цветове - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в бежови цветове - снимка

Довършителни работи и материали за банята

За да може ремонтът да остане нов за дълго време и да изглежда естетически, е много важно да изберете висококачествени довършителни материали. В банята това трябва да са покрития, които са максимално устойчиви на висока влажност, както и чести температурни промени..

Етаж

Поради бързото намокряне в банята е абсолютно противопоказано използването на ламинат, дървен паркет и текстилни килими. За тази стая са подходящи керамични плочки (монохромни, пачуърк, шахматна дъска, 10х10, 15х15 см, квадратни или шестоъгълни), порцеланови каменни изделия, изкуствен камък..

Саморазливният под също ще изглежда авангардно-прозрачен, с малки фигури от черупки, риби, малки камъчета, разпръснати вътре; с ефект на морска пяна или водни вълни.

Баня 3 кв.м. - дизайн на пода

Стени

Най -простият вариант за декорация на стени в банята е 3 кв.м. е оцветяването. Това може да се направи с водоустойчиви съединения (акрилни, латексови, силиконови бои) върху грундирани водни панели, фибростъкло, а за стил таванско помещение – директно върху тухлена зидария. Често се използва миещ се винилов тапет, но винаги с гладка повърхност.

Можете също така да облицовате стените с пластмасови панели, да ги облицовате с изкуствен камък или плочки. Довършителната керамика трябва да бъде дискретна, средна или малка мозайка в една цветова схема. Шевовете трябва да бъдат невидими. Ще бъдат подходящи леки контрастни шарки, граници, хоризонтални и вертикални линии. По -добре е да откажете тъмните цветове на декорацията на стените в полза на светли, блестящи, пастелни или естествени.

Стенна декорация - дизайн на баня 3 кв.м. Стенна декорация - дизайн на баня 3 кв.м.

Таван

Най -успешният вариант на таван за малка баня от 3 кв.м. – огледален стреч фолио със светъл (бял) цвят. Боядисването, залепването с фибростъкло или винилов сайдинг обаче също е подходящо..

Прозрачен стъклен таван с осветени витражи ще изглежда невероятно красив.

Таван дизайн в банята 3 кв.м. - Снимка

Вана или душ – какво да изберем?

Любителите на релаксиращи спа процедури с ароматизирани свещи и пяна никога няма да пропуснат просторната вана. Но това не е необходимо – ако вземете ъглова, ясна правоъгълна форма или съд, стеснен под формата на капка, той лесно ще се побере в стая от 3 квадратни метра..

Душ кабината е незаменимо нещо за активните, активните хора. Заема малко място, спестява вода, а преградите надеждно защитават външното пространство от пръски.

Но има и трети, компромисен вариант – това е душ кабина с голяма обемна табла, в която можете да къпете деца и дори да я използвате като седящо джакузи..

Вана в стаята 3 кв.м. - Снимка Баня 3 кв.м. с душ - снимка

Поставяне на мебели, електроуреди и аксесоари

Мивка и тоалетна

Идеалното решение за спестяване на място са мивки над главата, които могат да се монтират в горната част на нощното шкафче или леки, монтирани на стена. По форма той трябва да бъде правоъгълен, овален (под формата на класическа сапунена чиния) или леко заоблен ъгъл. Висящият умивалник приляга безпроблемно върху тясната част на ваната.

Самата тоалетна няма да заема много място, ако минимизирате или скриете казанчето в стената. За тази цел ниша от гипсокартон или дъното на шкаф е перфектна. Има и ъглови компактни дизайни..

Поставяне на мивка и тоалетна чиния в баня от 3 кв.м. - Снимка

Пералня

Съвременен модел на пералня с малки размери може да заеме свободна ниша под мивката на плота; в килера над скритото казанче; запълнете пространството, останало между ваната / душ кабината и стената.

В продажба можете да намерите и висящи перални машини. Такава техника не само ще изпълнява своите преки отговорности, но и ще украси интериора..

Пералня под мивката - дизайн на баня 3 кв.м. Висяща пералня във вътрешността на банята - снимка

Шкафове и рафтове

За поставяне на козметика и перилни препарати в банята 3 кв.м. силно е желателно да се използва страничното пространство на ваната. Декоративните панели, покриващи контейнера от различни страни, могат да се превърнат в скрити сгъваеми рафтове. Така всички буркани ще бъдат надеждно скрити и по време на къпане те винаги ще бъдат под ръка.

За рафтове за кърпи и други аксесоари е необходимо максимално да се адаптира вертикалното пространство на стените, както и ъглите. В същото време капацитетът на шкафовете не трябва да се вижда, за да не се наруши хармонията на дизайна. По -добре е вратите да бъдат непрозрачни, но с лъскави, лъскави или огледални фасади..

Шарнирна вана - баня 3 кв.м. Системи за съхранение на малка баня 3 кв.м. - Снимка

Осветление в банята 3 кв.м.

С електричеството трябва да се работи внимателно във влажна стая, като баня. Източниците на светлина трябва да имат мощност не повече от 12 W и да са възможно най -далеч от душове и кранове.

Не е желателно да се използват различни висулки полилеи в интериора, но прожекторите, монтирани в тавана, ще бъдат много подходящи тук. LED лентите с красиви градиентни преливания също ще помогнат за създаването на романтична атмосфера..

Осветление - дизайн на баня 3 кв.м. Осветление - дизайн на баня 3 кв.м.

Фото галерия

По -долу е подбрана снимка, където можете да видите интериора на малки бани с площ от 3 квадратни метра. в различни посоки на проектиране. Това ще ви помогне бързо да се ориентирате в избора на цветова палитра, материали, водопровод, мебели, декор, а също така ясно да видите как изглеждат определени решения в действителност.

Дизайн на баня 3 кв.м. в модерен стил

Дизайн на баня 3 кв.м. в модерен стил - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в модерен стил - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в модерен стил - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в модерен стил - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в модерен стил - снимка

Дизайн на баня 3 кв.м. в класически стил

Дизайн на баня 3 кв.м. в класически стил - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в класически стил - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в класически стил - снимка

Дизайн на баня 3 кв.м. в стил Прованс

Дизайн на баня 3 кв.м. в стил Прованс - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в стил Прованс - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в стил Прованс - снимка

Дизайн на баня 3 кв.м. в стила на минимализма

Дизайн на баня 3 кв.м. в стила на минимализма - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в стила на минимализма - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в стила на минимализма - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в стила на минимализма - снимка

Дизайн на баня 3 кв.м. в скандинавски стил

Дизайн на баня 3 кв.м. в скандинавски стил - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в скандинавски стил - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в скандинавски стил - снимка Дизайн на баня 3 кв.м. в скандинавски стил - снимка

Видео: Баня 3 кв.м. – Вътрешен дизайн

Thanks! You've already liked this