Дизайн на малък апартамент (90 снимки)

Дизайн на малък апартамент (90 снимки)

Създаването на ергономичен и стилен дизайн за малък апартамент е доста трудна задача. Наистина, в компактна зона, трябва не само да поставите необходимите неща, но и да поддържате баланс на линии, пропорции, нюанси. За да се постигне идеален резултат с минимална инвестиция на време, ресурси и усилия, препоръчително е да се следват някои прости насоки при декорирането на тесни пространства. Можете да научите повече за тях и да видите снимки с илюстрации в тази статия..

Общи правила за проектиране на малък апартамент

Най-големият проблем на малките жилища е, колкото и да е странно, не недостиг на квадратни метри, а неправилното им запълване. Придържайки се към законите на хармонията и артистичния вкус, дори и най -компактният апартамент може да се превърне в удобен апартамент. На първо място, трябва да вземете предвид следните нюанси:

Цветни решения

Ролята на цветовата палитра в интериора трудно може да се надцени. Различните комбинации от нюанси коренно променят атмосферата на една и съща стая: пастелните цветове разширяват пространството, ярките го изпълват с топлина, тъмните добавят мрак и визуално изместват границите. Колкото по -малка е площта на стаята, толкова по -внимателно трябва да сте по отношение на избора на цветове. Печеливша опция е, когато 70-90% е заета от неутрален светъл фон, а останалата част от пространството е запазена за богати акценти. За да избегнете ненужно разнообразие, не е нужно да комбинирате повече от 3 цвята в една стая (освен в малък декор).

Дизайн на малък апартамент - Цвят Дизайн на малък апартамент - Цвят

Текстури

Както знаете, отразяващите повърхности създават ефект на дълбочина, сякаш се отдалечават от наблюдателя. Това свойство се използва широко от дизайнерите, например за декориране на „тъмни“ ъгли, където слънчевата светлина не влиза, твърде тесни коридори, ниски тавани. Просто не обзавеждайте целия апартамент с огледала и гланц, в противен случай той по -вероятно ще прилича на лаборатория или борд на звезден кораб от научнофантастичен филм. Леките текстури с лек блясък изглеждат много по -удобни – сатен, коприна, гладка кожа, лакирано дърво.

Дизайн на малки апартаменти - текстури Дизайн на малки апартаменти - текстури

Системи за съхранение

Ще бъде много по -лесно да организирате нещата в малък апартамент, ако осигурите отделен рафт за всяко малко нещо. За тази цел са подходящи просторни гардероби до тавана, всякакви мецанини, чекмеджета (включително тези, разположени под леглото или вътре в подиума). Препоръчително е вратите на складовите системи да са плътно затворени и не с люлеещи се врати, а според принципа на отделение. Стелажите и отворените рафтове за малки помещения не са много удобни, защото оставят пред очите предмети, които не само натрупват прах, но и нарушават целостта на пространството.

Дизайн на малки апартаменти - системи за съхранение Дизайн на малки апартаменти - системи за съхранение Дизайн на малки апартаменти - системи за съхранение Дизайн на малки апартаменти - системи за съхранение

Как да изберем интериорен стил

При обзавеждането на жилища хората се ръководят преди всичко от личните предпочитания, стремейки се да се обграждат с неща, които предизвикват приятни емоции. Поради тази причина не можете да ограничите въображението си до строг списък с дизайнерски насоки, подходящи за малки помещения, но такъв списък може да се превърне в добра база и да ви помогне да се ориентирате по въпроса кой стил да изберете, така че апартамент с малък размер да стане възможно най -красиви и удобни в ежедневието. И не забравяйте, че лесно можете да добавите индивидуалност към най -простия интериор, като проявите малко креативност и смелост, когато го декорирате..

Малък апартамент в стила на минимализма

Този стил е сякаш създаден за компактни пространства. Характеризира се с лаконични форми, прави линии на мебели без разсейващи детайли, гладки повърхности и ахроматични цветове. Класическата комбинация от бяло, сиво и черно обаче може да бъде заменена с почти същите подправени бежови и кафяви тонове, или можете да си позволите весели цветове: светло зелено с оранжево, жълто с розово, тюркоазено с черно.

Малък апартамент в стила на минимализма - Интериорен дизайн Малък апартамент в стила на минимализма - Интериорен дизайн Малък апартамент в стила на минимализма - Интериорен дизайн

Малък апартамент в скандинавски стил

Отразявайки зимните пейзажи, скандинавският интериор изглежда възможно най -просторен и спокоен. В него доминира бял гланц, осеян със сиво. Светло дърво, тъкани килими от червени и сини прежди, ленени тапицерии, етнически шарки, пачуърк плочки действат като уютни щрихи. Липсата на завеси и декоративни елементи може да изглежда необичайна, но поради това малък апартамент става по -просторен, светъл и отворен.

Малък апартамент в скандинавски стил - интериорен дизайн Малък апартамент в скандинавски стил - интериорен дизайн Малък апартамент в скандинавски стил - интериорен дизайн Малък апартамент в скандинавски стил - интериорен дизайн

Малък апартамент в стил Прованс

От всички стилове на кънтри Прованс е най -деликатният и деликатен. Пастелни цветове, малки флорални шарки и деликатна дантела омекотяват “офисния” вид на малък апартамент, изпълвайки го с домашен уют. Такъв дизайн ще подхожда на романтични натури, които обичат спокойното измерение на селско лято, обичат занаятите и са вдъхновени от естествената красота на френската провинция..

Малък апартамент в стил Прованс - Интериорен дизайн Малък апартамент в стил Прованс - Интериорен дизайн Малък апартамент в стил Прованс - Интериорен дизайн

Малък апартамент в японски стил

Икономичният и практичен японец подхожда към интериорната декорация с изключителна точност, както може да се види в примерите за дизайн. Те съчетават минималистична функционалност с естетиката на Страната на изгряващото слънце. Геометрията в японски стил е ясно дефинирани правоъгълници в тесни рамки. Цветовете са естествени и приятни: деликатен кремав или бежов фон, тъмно дърво, бамбукови текстури, които хармонично се допълват от черешово-червени акценти, повтарящи клона на вишневия цвят, който винаги присъства в декорацията или декора.

Малък апартамент в японски стил - интериорен дизайн Малък апартамент в японски стил - интериорен дизайн

Препоръки за довършване

Правилният дизайн на стените, пода и тавана може напълно да трансформира малък апартамент и визуално да го увеличи, като го изпълни със светлина. За това, разбира се, се препоръчва да изберете най -естествените избелени тонове. Лек блясък винаги е добре дошъл, но огледалните ефекти не трябва да се прекаляват. Материалите трябва да отговарят на критериите за безопасност, да бъдат екологични, висококачествени и издръжливи, така че ремонтът да продължи възможно най -дълго.

Таван

Като се има предвид фактът, че височината на таваните в малки размери оставя много да се желае, най -доброто решение би било да се изравни повърхността и да се боядиса в бяло. Фибростъкло ще ви помогне да скриете малки пукнатини и други несъвършенства – тънък паяжинен тапет, който се залепва върху мазилката и я укрепва.

Ако таванът е неравен и има нужда да се скрият комуникациите, тогава можете да се спрете на стреч фолио. Истинско намаляване на височината в този случай неутрализира снежнобялата чистота и лъскавия блясък на материала, който е в състояние да защити останалата част от ремонта по време на наводнението от съседите отгоре, просто чрез събиране на вода вътре.

Дизайн на малък апартамент - таван Дизайн на малък апартамент - таван

Стени

Можете да украсите стените в малък апартамент с всичко, било то боядисване, ръчно рисуване, тапети, текстурирана мазилка, дървена или пластмасова облицовка, бамбукови панели, корк, керамични плочки, мозайки и т. Н. В някои случаи комбинация от текстури ще изглежда доста подходящо, но само вертикално, тъй като хоризонталното ще намали височината на тавана.

В съвременния дизайн не е обичайно да се декорират всички стени на една стая по един и същи начин – те могат да бъдат в една и съща цветова схема, но декорирани с различни материали, с някои акцентни вложки, или могат да се различават по цвят, като същевременно се поддържа един повърхностен формат.

Дизайн на малък апартамент - декорация на стени Дизайн на малък апартамент - декорация на стени Дизайн на малък апартамент - декорация на стени

Етаж

За пода в хола са подходящи паркет, ламинат в неутрални дървесни нюанси без шарки. По -топъл вариант е килим, килими и корк. В области, където трябва да почиствате често и където често навлиза влага, като коридора, банята и кухнята, керамичните плочки със среден размер без контрастни преходи ще бъдат най-практични. Като алтернатива можете също да изберете порцеланов камък или да направите саморазливен под..

Дизайн на малък апартамент - подови настилки Дизайн на малък апартамент - подови настилки Дизайн на малък апартамент - подови настилки

Мебели

При закупуване или поръчване на мебелни комплекти за тесен апартамент се препоръчва да се обърне внимание на строги минималистични модели. Богатото дърворезба, панели, големи рисунки и забележими фитинги ще изглеждат неуместни със скромни размери на стаята.

Вратите на гардеробите в идеалния случай трябва да са плъзгащи се (отделение), а не на панти, така че при отваряне да не заемат една трета от цялата стая. Кухненските гарнитури и стените в хола трябва да се купуват с гладки фронтове без дръжки и, ако е възможно, без отворени рафтове. В тази форма те ще изглеждат като плоска стена, без да нарушават пропорциите на стаята..

Що се отнася до маси и столове, в малките стаи е по-удобно да се използват леки конструкции с тънки крака, изделия от алуминий, пластмаса и удароустойчиво стъкло, мебели “бар” (тесен и висок плот, подходящи места за сядане). Всички видове трансформатори заслужават специално споменаване – сгъваеми, сгъваеми, легнали мебели, които, ако е необходимо, могат да бъдат скрити, освобождавайки място за нещо друго.

Дизайн на малки апартаменти - мебели Дизайн на малки апартаменти - мебели Дизайн на малки апартаменти - мебели

Дизайн на малък апартамент – снимка

Винаги можете да намерите още по -оригинални идеи за дизайна на малък апартамент във фотогалерията на нашия уебсайт. Публикуваният подбор включва много интересни решения и полезни дизайнерски техники, които ще ви помогнат да разпределите квадратни метри за максимална полза..

В колекцията от готови решения за проектиране на малки помещения е лесно да изберете опция по ваш вкус и, като я адаптирате към вашите условия, да я оживите. Успешен ремонт и нека новият интериор надхвърли най -добрите ви очаквания!

Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка Интериорен дизайн на малък апартамент - снимка

Thanks! You've already liked this