Чаши за шампанско: тънкостите на етикета и всичко, което трябва да знаете за чашите за пенливо вино

Невероятно деликатни кристални флейти за шампанско

Невероятно деликатни кристални шампионски флейти

Чашите за шампанско са съществен атрибут за сервиране на празничен празник. Огромното разнообразие от съдове за хранене, изработени от бохемско стъкло, фин кристал и други материали, усложнява избора на продукти. Ето защо трябва да проучите подробно препоръките на експертите за подбора на ястия, предназначени за различни видове шампанско..

Оригинални чаши за шампанско с ръчно изработен декор

Оригинални чаши за шампанско с ръчно изработен декор

Пирамида от чаши е деликатна декорация за атмосферна почивка

Пирамида от чаши е деликатна декорация за атмосферна почивка

Изключителни и много луксозни флейти за шампанско със сребърна живопис

Необичайни луксозни флейти за шампанско със сребърна живопис

Класическите чаши за вино, изработени от стъкло, ще допълнят всеки интериор, хармонично вписвайки се в сервирането на масата

Класическите чаши за вино от стъкло ще допълнят всеки интериор, хармонично вписвайки се в сервирането на масата

Модификации на чаши за вино

Красивите ястия с изящна форма са една от основните декорации на празничната трапеза. Впечатляващият вид на чаши с мазилка, гравиране, инкрустирани със скъпоценни камъни или фасетирана кристална повърхност, която излъчва блясък, привлича погледите на околните и ви кара да искате да се наслаждавате на вкуса на пенливо вино отново и отново.

Ръчно изработени шикозни флейти за шампанско

Ръчно изработени шикозни флейти за шампанско

За да разкрият напълно вкуса на тази алкохолна напитка, опитни сомелиери съветват нейните почитатели да използват различни видове ястия:

Високите флейти за шампанско са чудесен избор за газирана напитка

Високите флейти за шампанско са чудесен избор за газирана напитка

 • Пенливото вино с високо съдържание на захар трябва да се излее в шампанско, направено от бохемско стъкло с широка основа, която визуално наподобява купа с тънко стъбло. Специалната стойност на тази сладка сортна напитка е в нейния уникален вкус и божествен аромат. Следователно широките чаши ви позволяват напълно да усетите миризмата му, разликата във вкуса в началото на наливането на напитката и след кратко време. Сомелиерите претендират за напълно различни послевкуси.

Деликатни чаши за шампанско, изработени от бохемско стъкло с чист дантелен модел

Деликатни чаши за шампанско, изработени от бохемско стъкло с чист дантелен модел

 • Купете чаши за шампанско с тясна форма трябва да бъде за силно газирани видове напитки. За да може пенливото вино да се разпенва възможно най -дълго, е необходимо да се даде предпочитание на удължени чаши със стеснен връх. Благодарение на тази форма газовите мехурчета ще останат в пенливото вино възможно най -дълго..

Елегантни луксозни флейти за шампанско, класически - без излишни украшения

Подпис на луксозни флейти за шампанско. Класическа версия – без излишни украшения

 • Кристалните чаши за шампанско, които имат сходни характеристики с външния вид на лале, са идеални за повечето видове вина, чиято основна стойност е в неподражаем вкус. Това универсално ястие ви позволява лесно да наливате напитка и постоянно да я актуализирате преди следващия тост..

Крехките кристални флейти за шампанско изглеждат невероятно хипнотизиращи в приглушена светлина

Крехките кристални флейти за шампанско изглеждат невероятно хипнотизиращи в приглушена светлина

 • За червено и бяло шампанско трябва да изберете различни видове ястия, тъй като те се различават по състав и вкус. Червеното пенливо вино трябва да се сервира в чаши със стеснена купа, тъй като излиза много по -бързо от бялото вино, излято в чаша с широка основа.

Изберете различни чаши за червено и бяло пенливо

Изберете различни чаши за червено и бяло пенливо

Съвет! За да може шампанското да запази вкуса си възможно най -дълго, задължително е след засипване на напитката плътно да затворите бутилката с корк и да напълните чашата 2/3.

Пример за пълнене на чаша - не наливайте прекалено много, тъй като напитката с времето ще загуби истинския си вкус

Пример за пълнене на чаша за вино: не наливайте прекалено много, тъй като напитката ще загуби истинския си вкус след известно време

Любителите на напитката на боговете трябва да помнят предварително да охладят шампанското до температура от 7 ° C, което се счита за оптимално. Има изключения от това правило за някои видове пенливи вина, така че трябва внимателно да проучите информацията за условията на съхранение и охлаждане на етикета..

Чашите за вино често се съхраняват

Чашите за вино често се съхраняват “с главата надолу”, за да се предотврати навлизането на прах в чашата

Чаши за шампанско: снимка на сортовете ястия

Излишни чаши за шампанско с оригинален крак, украсен като Айфеловата кула

Необичайни чаши за шампанско с оригинален крак, декорирани като Айфеловата кула

От незапомнени времена чашите за шампанско от бохемско стъкло, които се тълкуваха като произведения на изкуството, имаха особена стойност. Оригинални ястия с филигранно покритие, безупречен декор под формата на живопис, гравиране с вензели, означаващи инициалите на собствениците, винаги са били считани за знак на лукс и висок просперитет..

Чаши за шампанско от бохемско стъкло с деликатно рисуване

Чаши за шампанско от бохемско стъкло с деликатно рисуване

За производството на изключителни стъкла са използвани висококачествени чешки кристали, бронз, сребро, мед и други видове метали. Често къдрави златни накладки са били използвани за декориране на стъклени предмети, които са действали не само като оригинален сервиращ предмет, но и като необичайна декорация за интериора на кухня или трапезария в дворцови апартаменти..

Чаши за шампанско с релефен сребърен декор и инкрустирани камъни

Чаши за шампанско с релефен сребърен декор, инкрустиран с камъни

Елитната посуда с позлата и боядисване изглежда органично в интериора, направен в жанра класика, барок, рококо, империя, готика и други исторически стилове на дизайн.

Невероятни флейти за шампанско с ръчно ковани елементи

Невероятни флейти за шампанско с ръчно ковани елементи

Забележка! За съвременния интериор е важно да се използват хромирани чаши за вино, стъкло с фотопечат или LED подсветка, преливащи се с многоцветно трептене, докато съдържанието на купата изтече.

Ръчно рисувани чаши за шампанско за моминско парти

Ръчно рисувани чаши за шампанско за моминско парти

Изминаха повече от 11 века, откакто първият комплект чаши за шампанско е направен по инициатива на краля на франките Уго Капет. През това време квалифицирани майстори са подобрили технологията за производство на ястия за тази алкохолна напитка, благодарение на което чашите са станали достъпни за всички истински ценители на вкуса на шампанското..

Изящни малки флейти за шампанско

Изящни малки флейти за шампанско

Днес те са изработени от различни материали с уникални характеристики и експлоатационни свойства. Научавайки за тях, лесно можете да идентифицирате предимствата и недостатъците на чашите за шампанско с различни основи:

Ръчно изработени стъклени флейти за шампанско

Ръчно изработени стъклени флейти за шампанско

 • Закалени и незакалени стъклени изделия. Бюджетна версия на чаши, която има много вариации: чашите за вино, изработени от този пластмасов материал, могат да имат всякакви цветове и декор. Цветът на чашите за вино е важен, ако искате да създадете органичен или контрастен състав за сервиране в тандем с цвета на покривката, приборите за хранене, чиниите и други компоненти. Продуктите от закалено стъкло се отличават с отлична издръжливост и устойчивост на драскотини по повърхността. Този материал има висока степен на устойчивост на температурни колебания. Съдовете за готвене, изработени от нетемперирано стъкло, са по-крехки и за разлика от удароустойчивия материал, трябва да се третират внимателно. Ако чашите за вино от закалено стъкло могат да се мият в съдомиялна машина, тогава този вид продукт категорично не приема такива грижи. Производителите препоръчват да ги миете ръчно под вода при стайна температура..

Комплект класически закалени стъклени флейти за шампанско изглежда много лаконично в строг интериор

Комплект класически закалени стъклени флейти за шампанско изглежда лаконично и елегантно в строг интериор

Високи чаши за шампанско с нежна рисунка под формата на глухарчета

Високи чаши за шампанско с деликатно рисуване под формата на глухарчета

 • Блестящите кристални стъкла, излъчващи хармоничен звук при допир, се класифицират според вида на материала за производство. Бохемският кристал има основа от калиево-калциеви компоненти, а барият има същото съдържание. Продуктите с високо съдържание на оловен кристал се считат за елитни. Отличителна черта на кристалните чаши за вино е наличието на множество диамантени фасети по повърхността на купата, които пречупват светлинния лъч и излъчват ослепително излъчване, свързано с тържественост и празник. Многоцветната бохемска стъклена посуда е боядисана изключително с органични багрила – примеси от мед, желязо и манган. Безупречният вид на кристалните чаши за вино компенсира единствения недостатък на тези крехки продукти – необходимостта от деликатна грижа за съдовете: използвайте микрофибър, ленени или фланелени салфетки, за да разтриете стъклото.

Невероятно красиви, на пръв поглед прости, но в същото време луксозни кристални чаши за шампанско

На пръв поглед прости, но в същото време луксозни кристални флейти за шампанско

Кристални шампанско флейти с завършване на основата на стъблото на чашата

Кристални шампанско флейти с завършване на основата на стъблото на чашата

Така че чашите за шампанско с боядисване, позлата, хромирана повърхност или друг вид декор да не губят първоначалния си вид за дълго време, не трябва да използвате съдомиялна машина, абразивни гъби и почистващи препарати, за да се грижите за продуктите..

Чаши за шампанско с деликатно рисуване

Чаши за шампанско с деликатно рисуване

Съвет! За да накара кристалът да блести, трябва да добавите малко количество сода и сол към водата по време на измиване..

Много красиви кристални чаши за шампанско с необичайна форма

Много красиви кристални чаши за шампанско с необичайна форма

За да закупите висококачествени изделия от кристално стъкло, трябва внимателно да разгледате повърхността на продукта. Отсъствието на стружки, микропукнатини, мехурчета в стъклото, видими ръбове между купата, крака и стойката свидетелства за използването на висококачествен кристал от майсторите и умелото изпълнение от опитни духачи на стъкло..

Елегантна висока кристална флейта за шампанско с шарки в основата на чашата

Елегантна висока кристална флейта за шампанско с шарки в основата на чашата

Правила за етикет за използване на чаши за шампанско

Със сигурност въпросът „как да държиш чаша шампанско, да изпиеш и да поднесеш пенливата напитка на боговете“ зададе всеки, който имаше възможност да се запознае с вкусния му вкус. Има няколко канона и правила на етикета:

“Елегантни” сватбени чаши за шампанско с ръчно изработена декорация за младоженци

 1. Пенливото вино трябва да се охлади и да се сервира в специална кофа за шампанско с лед. Ледът ще попречи на алкохолната напитка да загуби оптималната си температура от 7 до 10 ° C. Кофата трябва да бъде завързана с нишестена вафлена кърпа за по -лесно разливане, тъй като върху бутилката се образуват капки вода с резки температурни колебания.

  Лаконична композиция от шампанско в специална кофа, високи чаши и десерт

  Лаконична композиция от шампанско в специална кофа, високи чаши и десерт

 2. Изсипете шампанско в леко наклонена чаша, така че пенливото вино да се плъзга отстрани на купата и да не образува много пяна.
 3. Чашата за вино трябва да се държи изключително за стъблото, тъй като чашата има отлична топлопроводимост. Нагряването на чаша може да повлияе на вкуса на шампанско..

  Кофа за лед за бутилки шампанско също действа като декоративен елемент, който трябва да бъде съобразен с цялостния интериор

  Кофа за лед за бутилки шампанско също действа като декоративен елемент, който трябва да бъде съобразен с цялостния интериор

 4. За да се насладите на сладкия аромат, преди да изпиете шампанско, трябва леко да завъртите чашата няколко пъти около оста си. Етикетът трябва да се спазва, за да се спазват общоприетите правила за поведение на масата..

  Бялото шампанско изглежда невероятно красиво, искрящо на слънце

  Бялото шампанско изглежда невероятно красиво, искрящо на слънце

 5. Трябва да пиете шампанско на малки глътки, като бавно се наслаждавате на неговия специален вкус. Преди да отпиете пенливо вино, трябва да оцените миризмата му. В резултат на достойна оценка на вкуса и мириса, след като изпиете тази алкохолна напитка, приятен послевкус остава за дълго време. Плодове, различни видове сирена, шоколад и други видове десерти ще бъдат отлично допълнение..

  Сладките, които поливат устата, са чудесно допълнение към искрящата чаша шампанско

  Сладките, които поливат устата, са чудесно допълнение към искрящата чаша шампанско

Празник без шампанско е немислим. Каквато и да е причината да пиете питие, било то сватба, приятелска среща или семейна вечеря, не забравяйте да подредите масата умно. Подаването на празнична маса ще ви зареди с положително настроение, ще ви настрои за приятна комуникация или ще създаде романтична обстановка на среща.

Невероятно уютен вариант за декориране на пространство за релакс и събирания на чаша шампанско

Невероятно уютен вариант за декориране на пространство за релакс и събирания на чаша шампанско

За да направите това, достатъчно е да поставите на масата ваза със свежи цветя, оригинални свещници с ароматизирани свещи и красиви чаши за шампанско. Елегантните ястия могат да послужат като чудесен подарък за приятел или любовник, което ще стане причина за по-често организиране на романтични вечери или приятелски срещи.

Високите чаши за вино и шампанското в контейнер с лед са добро решение за приятелски събирания след работен ден

Високите чаши за вино и шампанското в контейнер с лед са добро решение за приятелски събирания след работен ден

Чаши за шампанско: снимка. Чашите за шампанско, присъстващи в сервирането на масата, ще добавят специална празничност към семейната трапезария.

Семейната трапезария ще бъде особено празнична с чаши за шампанско на масата.

Thanks! You've already liked this